BUGÜNÜN ANI KİTABI

istibdattanmesruiyetecocukluktangenclige

İstibdattan Meşrutiyete Çocukluktan Gençliğe, İsmail Hakkı SUNATA

Daha önce İsmail Hakkı SUNATA'nın "İstanbul'da İşgal Yılları" isimli anı kitabını paylaşmıştım. (tahtaPod.com: 10 Ağustos). Bu anı kitabı ise onun hayatının bir önceki dönemine ait.

Bu anı kitaplarını neden okumalıyız? Çok basit bir dönemin İstanbul'unda kıyıda köşede yetişen bir çocuğun duyularını, dönemin sosyolojisi ve hatta teolojisini öğrenmek için.

  • O dönemde çocuklar nasıl yetiştiriliyordu?
  • Hangi dini telkinler ile büyüdüler? 
  • O çocuklar nelerle korkutuldu ve sonra nasıl gelişme gösterdi
  • Kimlere nasıl bir düşmanlık göstermesi gerektiğini, hangi menkıbelerle öğrenmişti?

Çalışmak isteyenler için, bu anı kitaplarında sosyoloji ilahiyat alanlarında makaleler çıkar…

İki sayfa iliştirdim buraya. İsmail Hakkı SUNATA çocukluğunda hafız olarak yetişmiş. Bir de sayfalardan da görüleceği üzere o dönemde (1906) çocuklara öğretilen ile, bugün islamcı cahillerin çocuklarına yaptığı telkinler, öğretilenler, vaaz edilenler aynı... Tarikat merkezlerinde, evlerde aynı hikayelere anlatılıyor değişen bir şey yok anlayacağınız. Belki tek değişen bu masallar artık YouTube üzerinden de anlatılıyor.

Bu masallarla büyüyen ve "gavur olarak gördüğü herkesi öldürmek için içinde hınç doğan" bir çocuğun gelişimini bu kitapta görüyorsunuz. Bu çocuk büyüyüp eğitim aldıkça farklı şeyler okudukça bırakın bu masalları, dinin, doğduğu kültürün kendisini de sorgulamaya başlıyor. (O yüzden islamcılar iyi eğitim istemezler, çünkü sorgulamaya eninde sonunda gider gençler)…

Çocuk İsmail Hakkı SUNATA büyüyor, hukuk fakültesine başlıyor, araya 1. Dünya savaşı giriyor eğitimine ara vermek zorunda kalıyor çünkü askere alınıyor. Daha sonra yılmıyor yarım kalmış hukuk fakültesini bitiriyor...Kurtuluş savaşı sonrası Cumhuriyet kuruluyor ve Genç Cumhuriyetin bir onurlu savcısı olarak Türkiye'nin çeşitli kentlerinde görev yapıyor.

Evleniyor, iki kız, bir erkek babası oluyor. Çocuklarına okumayı çok sevdiren bir baba oluyor ve bu üç çocuk da tıp doktoru oluyor.

(Kıssadan hisse; kendiniz hurafelerle büyümüş olabilirsiniz ama çocuklarınıza okumayı sevdirin, onları kitaplı evlerde yetiştirin)

İsmail Hakkı SUNATA'nın (1892-1988) yayınlanan anıları toplamda 3 cilt. Bu paylaşımımla iki cilt tamamlanmış oldu. Son cilti daha sonra anlatırım.

Daha önce de söylediğim gibi; Bu anı kitaplarını lütfen okuyun, çocuklarınıza da okutun ki gelecek kuşaklar bu ülkenin değerini anlasın.

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

AYASOFYA'YI BIRAK SÜMELA'YA BAK
ERMENİSTAN KABİNESİ Mİ DEDİNİZ?

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin