GÜNÜME EŞLİK EDEN KİTAP

mizahimizinucbeyleri

Bir kitap daha bitti. Kitabın içeriğindeki latifeler, gülünç hikayeler gerçekten bu kişilere mi ait bilinmez. Şöyle ki 

- EBÛ NÜVÂS adından Abbâsîler'in ilk döneminde Arap şiirine yenilikler getirmiş bir şair var. Bu kitapta anlatılan fıkralar ona mı ait yoksa anonim hikâyelerden ona atfedilen fıkralarmıdır bilinmez. 

Burada anlatılan kısa gülünç hikayeler, batıdaki saray soytarılarına ait anlatılara benziyor: 

Yani bir kral, halife, padişah var ve onu zor zamanlarda güldüren neşelendiren, hazır cevap, nüktedan tipler bunlar. Bizim topraklarımızın ürünü olan "İncili Çavuş" ve "Bekri Mustafa" da aynı portreler. Öyle ki "İncili Çavuş" a ait bir fıkra, nükte, "Bekri Mustafa" ya da ait gibi anlatılmış. 

Danimarkalı yazar Hans Christian Andersen'in "Kral Çıplak" hikayesinin bir çeşidini, "İncili Çavuş" fıkrası olarak bu kitapta göreceksiniz. 

Evet bir "İncili Çavuş" dan bahsedilir onun iyi bir öğrenim gördüğü, Arapça ve Farsça bildiği, zeki, olgun, hazırcevap bir siyaset ve devlet adamı olduğu da kaynaklarda zikredilir.

Bir "Bekri Mustafa" namıyla anılan bir muhterem varmış, hatta türbesi var. Onu "Osmanlı dönemine yaşamış hafız, fıkracı" olarak (1539-1600) bilgiler mevcut. Ancak ona atfedilen sarhoş nükteleri ne kadar ona aittir?... Her ne olursa olsun "İncili Çavuş" ve "Bekri Mustafa" bizim topraklarımızın, bizim kültürümüzün bir parçası. Bu nedenle kitap çok önemli (bence). 

Bu kitap, 1921-1922 yıllarında İstanbul'da basılmış ve adı geçenlerin nüktelerinden derlenmiş kitapların, Latin harfleriyle basılmış halleri. Ben gün boyu yaklaşık 400 sayfalık eseri keyifle okudum. Tavsiye ederim

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

GÖRÜNEN KÖY YİNE GÖRÜNDÜ
GERÇEK AMERİKAN YAPTIRIMLARI

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin