​NE DEMİŞTİK, NE OLDU?

nedemistikneoldu

Beynine limon sıktığımın ekonomi idaresi yazısında, 24 Mayıs tarihinde yasalaşan %1'lik kambiyo vergisi ve %5 oranında artırılmış finansman bonosu stopajı için şu iki maddeyi yazmışım:

"3) Bu kafayla merkez bankası rezervleri azaltılmaya devam edilecekse bir yılda yüzde 40 değer kazanmış dövizin önümüzdeki yıl bir yüzde kırk daha değer kazanmayacağı ne malum der vatandaş ve yüzde bir vergi de öderim aziz devletime gene bu doları alırım demesine kim mani olabilir?

4) Gerçek kişiler için İkinci bir vergi de finansman bonolarının gelirlerinde %10 olan stopajı, %15'e çıkardılar. TL'si olan vatandaş faize koymak yerine bu bonolardan alıyordu. Şimdi onu da engellemeye çalışıyorlar. Beynine turp sıktığımın ekonomi idaresi bu finansman bonolarından kaçan adamların nereye gideceğini sanıyor? Döviz veya altın aldıracaklar zorla adamlara."

Geçtiğimiz haftanın banka istatistikleri bugün merkez bankası tarafından açıklandı. Bilin bakalım ne oldu?

27 Mayıs Pazartesi piyasalar açıldı. 27-28-29 Mayıs üç günde Türk lirası mevduat 16 milyar azaldı, döviz mevduatı 1 milyar dolar arttı. 1 milyar dolar 7 milyar TL etse geri kalan 9 milyar TL ile ya altın alındı ya da yastık altına gitti. 

Üç günde tıpkı dediğimiz gibi vatandaş TL'den kaçtı, %1 vergisini de öderim döviz alırım dedi, yetmedi 9 Milyar TL'lik tasarrufun bir kısmı yastık altına kaçtı.

Ne demiştik, üç günde ne oldu?... Bu kafayla önümüzdeki üç ayda ne olur sizce?...


Halil İbrahim Bayrakçı

Telif Hakkı

© Halil ibrahim Bayrakçı @tahtaPod.com

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

TÜRKÇÜLER BİRLEŞİN
BİR KİTAP

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin