Türkiye'nin yeni maliye şefi 'rasyonel' ekonomiye dönüşü açıkladı

simsek

Mehmet Şimşek'in atanması Ankara'nın daha geleneksel bir ekonomi politikasına dönebileceğinin işareti olarak görülüyor. 

Ülkenin yeni atanan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e göre, Türkiye'nin yüksek enflasyonu düşürmek için ekonomi politikasını önemli ölçüde değiştirmesi gerekecek.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesine atanmasının ardından Pazar günü bir basın toplantısı düzenleyen Şimşek, "Türkiye'nin ekonomi yönetiminde rasyonel zemine dönmekten başka seçeneği yok" dedi.

Şimşek, "Fiyat istikrarı ana hedefimiz olacak," diye ekledi. "Enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi ülkemiz için hayati önem taşımaktadır."

Ülkede tüketici fiyatları son iki yılda hızla arttı ve enflasyon Ekim ayında son 24 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 85,5'e ulaştı. Bağımsız analistler gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu iddia ediyor ve temel malların maliyeti geçen hafta sonu yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde tartışmalı bir siyasi konu haline geldi.

Daha önce benzeri görülmemiş bir üçüncü dönem kazanan Erdoğan, üst düzey ekibindeki sarsıntının bir parçası olarak Cumartesi günü Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadı. Türkiye'nin 2008 küresel mali krizinden çıkış sürecini yöneten eski Merrill Lynch ekonomistinin bu göreve getirilmesi, Ankara'nın daha geleneksel bir ekonomi politikasına dönebileceğinin işareti olarak görülüyor.

Erdoğan daha önce de enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltme çağrılarını İslami bulmayarak reddetmişti.

Avrupa Politika Analiz Merkezi'nde araştırmacı olan Aura Sabadus, "Şimşek çok ince bir çizgide ilerleyecek," dedi.

Sabadus, "Şimşek'in atanması piyasalar için iyi bir haber, ancak Erdoğan'ın ekonomi konusundaki alışılmışın dışındaki görüşlerine karşı çıkan iki merkez bankası başkan yardımcısını zaten kovduğunu hatırlamakta fayda var" dedi.

Londra'daki Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda öğretim görevlisi olan Karabekir Akkoyunlu, bu rakip vizyonların ileride daha fazla sorun yaratabileceğini söyledi.

"Şimşek, Türkiye'nin rasyonel zemine dönmekten başka çaresi olmadığını söyledi, ancak bu daha önce neden irrasyonel olduğu sorusunu akla getiriyor" dedi.

Akkoyunlu, Erdoğan'ın hane halkına bedava gaz verilmesi ve kamu sektörü maaşlarına yapılan zamlar gibi büyük harcamalar içeren eşantiyonlarının yakında yerini hesapları dengeleme çabalarına bırakabileceğini de sözlerine ekledi. "Seçimlerin geride kalmasıyla birlikte 'kampanya ekonomisi' sona erdi. Şimşek kemer sıkma politikalarına devam edecek."


Kaynak: politico.eu |  Gabriel Gavin


 

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

DÖNMEYENLERE MERHABA
Dua - Tanrı Türk'ü Korusun

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin