Yeni bir ortaklık gösterimi

SaudiArabien-china

Çin Devlet Başkanı Xi'nin Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sadece petrolle alakalı değil, her şeyden önemlisi, ABD'ye yeni jeopolitik ortakların bulunduğuna dair bir işarettir. 

Havaalanında yapılan görkemli karşılamada, savaş uçakları gökyüzünü Çin renkleri olan kırmızı ve sarıya boyadı. Xi Jinping Suudi Arabistan'da hoş karşılanan bir misafir.Çin Devlet Başkanı, Korona salgınından sonraki ilk seyahatlerinden biri için Körfez'deki petrol zengini ülkeyi seçti. Gözlemcilere göre bunun iki nedeni var. Birincisi, başta enerji olmak üzere ekonomik çıkarlarla ilgili bir meseledir. İki ülke yakın ticaret ortakları ve Riyad Pekin'in en önemli petrol tedarikçilerinden biri. Halk Cumhuriyeti dünyanın en büyük enerji tüketicisi ve gelecek için Körfez bölgesinden enerji tedarikini güvence altına almak istemekte. Çoğu zaman olduğu gibi, asıl mesele petrol.Suudi Arabistan yönünü değiştiriyor

Ancak bu toplantı ekonomiden daha fazlasını içeriyor: Başta ABD olmak üzere tüm dünyaya yeni jeopolitik ortakların bulunduğuna dair bir işaret. Xi, Suudi Arabistan'da hoş karşılandığını biliyordu, kırmızı - ya da bu durumda kabarık mor - halı kesinlikle onun olacaktı.

Aslında ABD'nin yakın bir müttefiki olan Suudi Arabistan, dünya haritasında yönünü biraz değiştiriyor. Körfez'deki yöneticiler Amerika'nın Orta Doğu'dan kademeli olarak çekilmesinden dolayı hayal kırıklığına uğramış durumdalar ve kendi güvenlik garantilerinin tehdit altında olduğunu düşünüyorlar.

Batının eleştirilerinden kaynaklanan hayal kırıklığı

OPEC'in petrol üretimini kısma ve böylece Amerika'da da enerji ve benzin fiyatlarını yüksek tutma kararının ardından ABD'nin sert eleştirisinden rahatsız olan Suudiler, özellikle Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra Batılı liderlerin insan hakları konusunda sürekli uyarıda bulunmasından da rahatsız.

Kâr listenin başında

Hayal kırıklığına uğramış, kırgın, kızgın - Suudiler uluslararası öcü olarak görülmekten bıkmış durumdalar. Çinliler tarafından ise öyle algılanmıyorlar. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, gergin dünya koşullarında birbirlerini anlayan iki insan... Her iki devlet de pek çok alanda aynı çizgiyi izlemekte: İster Rusya, ister ABD olsun, tüm taraflarla ticaret yapmak, Riyad ve Pekin'in politikası bu. Kendi kârlarını maksimize etmek birincil hedef olarak ilan edilmiş.

Ruh kardeşleri

İşte bu yüzden her iki taraf da iklimin korunması konusunda iddialı taahhütlerde bulunmama yönünde hareket ediyor. Çin ve Suudi Arabistan bu yılki Dünya İklim Konferansı'nın en büyük engelleyicileri olarak görüldü ve iç politika açısından da birbirlerini anlıyorlar: Hükümeti eleştirenlere karşı tavizsiz, sert bir el ile yönetmek. Özellikle insan hakları söz konusu olduğunda, Çin ve Suudi Arabistan kesinlikle ruh kardeşleri. 



Bu metin Tagesschau sitesinde yayımlanan bir haberin tercümesidir.
Tagesschau web sitesinde yayınlandığı halini görmek için buraya tıklayın:

...

Saudi-Arabien und China: Demonstration einer neuen Partnerschaft | tagesschau.de

Beim Staatsbesuch des chinesischen Regierungschefs Xi in Saudi-Arabien geht es nicht nur um Öl. Es geht vor allem auch um ein Signal an die USA, dass sich geopolitisch neue Partner gefunden haben. <em

 


×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

YİNE MAĞDURİYET ÜZERİNDEN...?
G-7 Liderleri Kiev'e 'Sarsılmaz Destek' Sözü Verdi...

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin