G-7 Liderleri Kiev'e 'Sarsılmaz Destek' Sözü Verdi; AB Büyük Ekonomik Yardımı Onayladı

wp-ukraine
 Rachel Pannett, Leo Sands, Adam Taylor ve Maham Javaid tarafından

(Washington Post) -- Başkan Biden Pazartesi günü Ukraynalı mevkidaşı Volodymyr Zelensky ve sanayileşmiş Yedi Ülke Grubu liderleriyle sanal ortamda bir araya geldi.


Biden Twitter'dan yaptığı açıklamada "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü acımasız savaş, iklim, gıda ve enerji güvenliği, altyapı ve daha fazlası gibi çağımızın acil sorunlarını ele almak üzere Almanya'nın başkanlığında kaydettiğimiz ilerlemeyi görüşmek üzere G7 Liderleri ve Başkan Zelenskyy'ye katıldım" dedi. "Her zamankinden daha fazla birlik içindeyiz."

G-7 liderleri ortak bir açıklamayla Rusya'nın "kışkırtılmamış saldırganlık savaşını" ve nükleer gözdağı vermesini kınadı, Rus fosil yakıtlarından uzaklaşma taahhütlerini yineledi ve Ukrayna'nın ekonomisi ve ordusuna sürekli destek sözü verdi.

İşte savaşla ilgili son gelişmeler ve dünya genelindeki etkileri.

1. Önemli gelişmeler
WNBA yıldızı Brittney Griner, Rus yetkililerin geçen hafta ABD ile yapılan esir takasında Moskova'daki bir hapishaneden serbest bırakmasının ardından San Antonio'daki Fort Sam Houston'da tıbbi değerlendirmelerden geçiyor. Biden yönetiminin rehine işleri temsilcisi Roger D. Carstens, Pazar günü CNN'e verdiği bir röportajda Griner'ı sağlıklı ve enerji dolu olarak tanımladı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın bu hafta Rusya'daki bir hapishanede 16 yıl hapis yatan eski bir deniz piyadesi olan Paul Whelan'ın serbest bırakılması için Rusya ile temaslarda bulunacağını söyledi. Biden yönetiminin üyeleri Pazartesi günü erken saatlerde Paul Whelan'ın kız kardeşi Elizabeth Whelan ile fiilen bir araya geldi. Sullivan, "Paul Whelan'ın ailesiyle yapılan görüşmeler çok önemliydi," dedi. "Paul Whelan'ın mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılmasını sağlamak için başarılı bir yöntem üzerinde çalışmaya kararlıyız."

ABD tarafından Griner ile takas edilen Rus silah tüccarı Viktor Bout, Rusya'ya döndükten birkaç gün sonra aşırı milliyetçi bir siyasi partiye katıldı. Liberal Demokrat Parti (LDPR) Pazartesi günü Bout'un üyeliğini doğruladı ve Telegram'da parti lideri Leonid Slutsky'nin yanında bir sahnede durduğunu gösteren bir video yayınladı.

Avrupa Konseyi, 2023 yılı için Ukrayna'ya 18 milyar avro (18,9 milyar dolar) mali yardım yapılmasını onayladı. Konsey Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yardımın kısa vadeli mali rahatlama sağlayacağını, Ukrayna'nın acil ihtiyaçlarını finanse edeceğini ve kritik altyapıyı rehabilite edeceğini söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geleneksel yılsonu basın toplantısını düzenlemeyeceğini ve en az on yıldır ilk kez bu etkinliğe katılmayacağını söyledi. Konferans Moskova'daki gazeteciler arasında birkaç saat sürmesiyle meşhurdur. Kremlin havuzunun dışından gelen gazetecilerin Putin'e doğrudan soru sorabildiği nadir durumlardan biri.

2. Savaş alanı güncellemeleri
ABD'li üst düzey bir askeri yetkili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yoğun çatışmalar devam ederken Rus güçlerinin Ukrayna'nın Bahkmut kentini ele geçirme mücadelesinde yavaş ve kademeli kazanımlar elde ettiğini söyledi. Pentagon tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan askeri yetkili "Ukraynalılar hattı tutmaya devam ediyor" dedi.

Batılı askeri uzmanlar Rusya'nın Ukrayna'ya daha fazla sayıda füze fırlattığını ve bunun da Kiev'in önleyici füze stoklarını tüketme riski taşıdığını söylüyor. Rand Corp. kıdemli politika araştırmacısı Dara Massicot bir Twitter mesajında Rusya'nın "Ukrayna hava savunmasını şaşırtmaya ve bunaltmaya" çalıştığını yazdı.

ABD'li askeri yetkiliye göre Rus güçleri de aylar süren çatışmaların ardından eski mühimmata daha sık başvurdukları için Ukrayna'da giderek artan sayıda "sahte" top mermisi fırlatıyor. Yetkili, Ukraynalıların patlamamış mühimmatı daha sık bulmasıyla bu eğilimin belirgin hale geldiğini söyledi. Yetkili, işgalin üzerinden yaklaşık 10 ay geçmesine rağmen Rusya'nın elindeki mühimmatın büyük bir kısmını tükettiğini ve daha fazlası için İran gibi dış ülkelere başvurduğunu söyledi.

Moskova destekli yetkililer Ukrayna güçlerini hafta sonu Rus işgali altındaki Melitopol kentine saldırmak için ABD tarafından tedarik edilen HIMARS roketlerini kullanmakla suçladı. Kiev saldırının sorumluluğunu üstlenmedi. Melitopol'un sürgündeki Ukraynalı belediye başkanı Ivan Fedorov, saldırıda Rus birliklerinin birkaç ay önce üs olarak kullanmak üzere ele geçirdiği bir kilisenin vurulduğunu söyledi.

3. Küresel etki
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol Pazartesi günü Avrupa Komisyonu'nun düzenlediği basın toplantısında, AB'nin bu kış yeterli doğalgaza sahip olacağını ancak 2023 yılında kıtlıkla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. "Bu kış, görünüşe göre paçayı kurtardık" dedi. Ancak Birol, Avrupa'da sıcaklıkların daha soğuk ortalamalara dönmesi, sıvılaştırılmış doğal gaz ithalat kapasitesinin artırılmaması ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz tedarikini azaltmaya devam etmesi halinde gelecek yılın daha zor geçeceği uyarısında bulundu. Birol, "Gelecek yıl büyük olasılıkla sistemimizde hiç Rus gazı olmayacak" uyarısında bulundu.
Pazartesi günü bir açıklama yapan AB, İran'ın Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına insansız hava aracı tedariki de dahil olmak üzere askeri destek vermesini kınadı. AB Konseyi, Rusya'ya insansız hava aracı tedariki nedeniyle İranlı dört kişi ve bir o kadar da kuruluşa yaptırım uygulanacağını duyurdu. Açıklamada "İran tarafından sağlanan bu silahlar Rusya tarafından ayrım gözetmeksizin Ukraynalı sivil nüfusa ve altyapıya karşı kullanılmakta ve korkunç bir yıkıma ve insani acıya neden olmaktadır" denildi.

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri bir raporunda, savaşın başlamasından bu yana 82,000'den fazla Ukraynalı ve ailelerinin, iki yıl kalmalarına izin veren özel bir programın parçası olarak ABD'ye geldiğini söyledi. Kurum, "Ukrayna için Birleşme" programı aracılığıyla gelen 177.000'den fazla ABD'li destekçinin mali uygunluğunu onayladığını söyledi.

4. Muhabirlerimizden
Eski ABD Başkanı Reagan'ı idolleştiren Ukraynalı milletvekili bugünün Cumhuriyetçilerini kazanmaya çalışıyor : Maryan Zablotskyy, Sovyet sonrası yıllarda pek çok kişinin yaptığı gibi, Ukrayna'nın batısındaki Lviv'de Ronald Reagan'a saygı duyarak büyüdü.
Şimdi parlamento üyesi olan 37 yaşındaki Zablotskyy, en sevdiği Amerikalı siyasetçinin partisi olan Cumhuriyetçilerin, Rusya'nın işgali ve acımasız bombardımanı altındaki, topraklarının yaklaşık beşte biri işgal edilmiş ve ekonomisi paramparça olmuş Ukrayna'nın en ihtiyaç duyduğu anda aleyhine dönme ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu Kiev'den Jeff Stein yazıyor.

Zablotskyy bir röportajında "Yapabileceğim tek şey Ukrayna'nın tüm dünya için önemli olduğunu ve her iki taraf için de eşit derecede önemli olması gereken değerler ve idealler için mücadele ettiğimizi açıklamak" dedi.

Bu habere Erin Cunningham, Francesca Ebel, Dan Lamothe, Emily Rauhala, Matt Viser, Jon Wagner ve Amy B Wang katkıda bulunmuştur.

13 Aralık 2022, 00:50 GMT

Bu metin Washington Post sitesinde yayımlanan bir haberin tercümesidir.
Washington Post web sitesinde yayınlandığı halini görmek için buraya tıklayın: 

...

Russia-Ukraine war latest updates: G-7 leaders to meet virtually - The Washington Post

Ukrainian President Volodymyr Zelensky described the virtual Group of Seven summit as an important event for Ukraine this week as it heads into winter with a damaged power grid.


 

Telif Hakkı

© 2022 Washington Post

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Yeni bir ortaklık gösterimi
KEŞKE DİYORUM

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin