Türk Komedi Filmlerindeki Seviyesizlik ve Kültürel Yozlaşma

Son yıllarda komedi filmlerinde Türk insanı neden bu şekilde canlandırılıyor? Bu filmlerin senaristlerine ve yapımcılarına sormak istiyorum. Türk deyince aklınıza gelen insan profili tek kaşlı, sürekli küfreden, şiddete eğilimli insan mıdır? Neden komedi deyince aklınıza gelen tek şey küfür? Küfürsüz komedi yapılamaz mı?

Toplumda giderek artan ahlaki ve kültürel çürüme Türk filmlerinde de bariz şekilde kendini gösteriyor. Özellikle komedi filmlerindeki yozlaşma her geçen gün artıyor. Recep İvedik tarzı diyebileceğimiz komedi tarzı filmlerinin insanlara komik olarak sunduğu şeyler küfür ve basitlik

Dün Recep İvedik tarzı komedi filmlerinin son örneği gösterime girdi. Filmin adı Cumali Ceber. Başrolde sosyal medyada vine denilen 6 saniyelik komedi videolarıyla ünlenen bir genç oynuyor. Filme ismini veren Cumali Ceber karakteri de vine videolarında canlandırdığı hayali bir karakter.

Kısacası bir sosyal medya fenomenin 6 saniyelik videolarında canlandırdığı bir karakter beyaz perdeye uyarlanarak seyirciye sunuluyor. Sanırım 6 saniyelik videolar yetmemiş 90 dakikalık film çekelim demişler.

Filmin konusundan bahsetmeden sadece bu bile Türk filmlerindeki seviyenin nasıl olduğunu gösteriyor. Bir sosyal medya karakterine film çekiliyor hem de geçmişte hiçbir sinema deneyimi olmayan sadece evinde kamerasıyla video çekerek fenomen olan bir genç başrolde oynuyor.

Aslında bu sosyal medyadan beyazperdeye uyarlanan ilk film değil… Geçmişte de sosyal medyada bir çöpçüyle gencin kavgasının "Oğlum bak git" diye ünlenen videosu sinema filmi yapılmıştı. Filmin adı sosyal medyadaki ismiyle aynı. "Oğlum bak git" Yakında komik bebek ya da kedi videolarına da film çekilirse şaşırmayacağım.

Filmin konusuna gelirsek Recep İvedik'in benzeri diyebiliriz. Recep İvedik gibi tek kaşlı, kaba saba bir tip önüne gelene küfrediyor, tokat atıyor. En çok ise içinde dışkı geçen cümleler kuruyor. Konuştuğu şiveyi ise Türkiye'nin hiçbir bölgesinde görmeniz mümkün değil. Tepeden tırnağa garip bir karakter

Son yıllarda komedi filmlerinde Türk insanı neden bu şekilde canlandırılıyor? Bu filmlerin senaristlerine ve yapımcılarına sormak istiyorum. Türk deyince aklınıza gelen insan profili tek kaşlı, sürekli küfreden, şiddete eğilimli insan mıdır? Neden komedi deyince aklınıza gelen tek şey küfür? Küfürsüz komedi yapılamaz mı?

Bal gibi de yapılır. Yıllardır Türk milletini güldüren, 100 kez izlenmiş olsa da hala izlenen Kemal Sunal filmlerinde küfür var mıydı? En kaba kabul edilebilecek sözü "eşşoğlueşekti" Onu da öyle bir söylüyordu ki insana itici gelmiyordu.

Çünkü Kemal Sunal'ın canlandırdığı Şaban karakteri saftı, temiz kalpliydi, yardımseverdi, içimizden biriydi. Bazen çöpçü olarak karşımıza çıkıyordu. Bazen kapıcı, bazen ise bekçi… Şaban karakteri komik yönünün yanında aynı zamanda ezilen, fakir kesimin bir temsilcisiydi. Bu yüzden Türk milleti Şaban karakterini sevdi. Sevdiği için de bugün bile sıkılmadan izleniyor.

Peki ya Cumali Ceber ya da Recep İvedik için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Bu karakterler Türk milletini mi temsil ediyor? Meslekleri nedir? Şaban gibi kapıcı, bekçi ya da çöpçü mü? Sokakta görebileceğimiz, sevebileceğimiz bir karakter mi? Hiçbiri değil…

İşsiz güçsüz, tembel, boş gezenin boş kalfası, sabahtan akşama kadar göbeğini kaşıyıp burnunu karıştıran tipler… Yaptıkları şeyler insanlara küfretmek, tokat atmak ve en önemlisi kültür düzeyinin yüksek olduğu ortamlara girip ortamın havasını bozmak…

Bu profilde bir insan komşunuz olsa selam verir misiniz? Ya da yolda görseniz ne dersiniz?Diyeceğiniz en hafif kelime maganda olur.

Madem öyle neden gerçek hayatta nefret edeceğimiz insanlar bize komik diye sunuluyor? Hiçbir sempatikliği olmayan, yolda görülse küfredilecek insanlara neden milyonlarca insan gülüyor?

Ben bu soruya mantıklı cevap bulamıyorum. Aysun Kayacı'nın "Benim oyumla çobanın oyu aynı mı" sözünü kendisine yapılan bir hakaret kabul eden kişi böyle filmlere gidip gülebiliyor. Bu nasıl bir tezatlık?

Bu tarz filmlerin Aysun Kayacı'nın sözünden farkı yok. Hatta Aysun Kayacı'nın sözü daha hafif kalır. Komedi filmleri milletin kültürünün aynasıdır. Bir Amerikan komedi filminde Recep İvedik gibi bir Amerikalı göremezsiniz. Çünkü espri kültürlerinde Recep İvedik gibi karakterler yok.

Recep İvedik ve Cumali Ceber gibi karakterler millete "işte sen busun" demektedir. Türk insanı küfürbaz, şiddete eğilimli, tiyatro, bale, opera gibi şeyler için "bu tür şeyler bizi bozar" diyerek anlamayan insandır diyorlar.

Filmi çekenlere "milleti aşağılıyorsunuz" deseniz kesin bir dille reddedeceklerdir. Hatta Cumali Ceber ve Recep İvedik'in saf temiz kalpli Türk insanı olduklarını söyleyeceklerdir. Çünkü son yıllarda şöyle bir anlayış hâkim. Bir insan ne kadar çok küfrederse o kadar halktan, samimi, saf olur diye saçma bir algı var.

Bu algının nedeni şehir hayatındaki varoş kültürünün giderek artmasıdır. Oysa köy kültürü böyle değildir. Anadolu insanı sürekli küfreden, birilerine tokat atan insan değildir. Anadolu insanı yardımseverdir. Köyüne gelen bir yabancıyı tanrı misafiri olarak ağırlar. Saflık samimiyet işte budur küfretmek değildir.

Son olarak şunu söylemek istiyorum. Cumali Ceber filmine ister gidin ister gitmeyin. Kendi tercihinizdir. Ancak şunu da bilin. Böyle filmler yüksek gişe yaptığı sürece daha çok çekilecektir. Çünkü günümüzde sinema sektörü ticaret sektörü olmuştur. Ticaret ise arz talep meselesidir. Millet neyi çok izlerse film yapımcıları para kazanmak için milletin izlediği tarzda filmler çekerler.

Her konuda olduğu gibi Türk sinemasında da seviyeyi belirlemek senin elinde… Ya Şaban, ya da Cumali Ceber… Seçim senin Türk milleti!

Telif Hakkı

© Barış Atagün @ tahtaPod.com | Tüm hakları saklıdır.

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

MEŞHUR ÇİZGİ MESELESİ
ÖÇ

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin