MILLET KIRAATHANESI 2

"Hazırlanan bir rapora göre bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
DES'in "düşünce kuruluşu" DESAM tarafından hazırlanan "Eğitim ve Kültür Politikalarının Gençlik Üzerindeki Yansımaları" konulu rapora göre Türk halkı, kitap okumaya yılda bulunuyor. Japonya'da toplumun yüzde 14'ü Amerika'da yüzde 12'si İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de yalnızca binde 1 kişi kitap okuyor. Bir Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.
-TÜRKİYE'DE BİN 152 KÜTÜPHANE BULUNUYOR-"

Ülkemizin durumu bu. Sen kalkmışsın bu topluma millet kıraathanesi diye ucu açık bir kavram ile okuma evleri yapacaksın. Ve prof unvanlı birileri de ne büyük projedir diye övgüler dizecek.

Yahu siz önce önümüzdeki ölüyü bir kaldırın önce. Kütüphaneleri cazip hale getir bak o zaman millet kıraathanesine ihtiyaç kalacak mı?

Kitap okumayı sevmeyen kütüphanenin yolunu bilmeyen bir millete kırtasiyenin yolunu eğitim öğretim açılırken bilen bir topluma millet kıraathanesi ile kitap aşkı verilecek öyle mi? Yok hocam bunlar hayal. Bu işin altında başka bir bit yeniği var. İnsanlar millet kıraathaneleri konusunda olaya dalga geçer gibi bakıyorsa neden diye düşünmek gerek? Bunca yıl göstermelik kütüphanecilik haftası ile göstermelik okuma saatleri ile avutulan topluma esasında millet kıraathanesi milletle dalga geçmektir.

Sayın prof unvanlı muhterem ülkemizde kaç okulda kitaplık var bunların kaçı açık kaçında görevli var biliyor musunuz ? Bilmediğiniz kesin. Yoksa böyle ne idüğü belirsiz bir proje için hamaset yapmazdınız inanın.

Buyurun size zahmet olmazsa önce okulları bir dolaşın. Millet kıraathanelerinden önce okullarda ciddi yatırımlar yaparak kütüphaneler ve bu kütüphaneleri işler duruma getirin.

Okuma kültürü niçin bu durumda diye kafa yorun. Kitaptan alınan vergileri sınıflayın. Bu gün ülkemizde %8 vergi alınıyorsa hangi millet kıraathanesinden bahsediyorsunuz?

Neymiş çok önemliymiş. Neymiş aydınlık getirecek proje imiş. Geçiniz efendim. Amaç okumak falan değil. Birilerine rant sahası açmaktır o kadar..

Doğan Ay 

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

DİYET
Dip Dalgası değil,Tsunami geliyor!

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin