İNSANLARA DAİR ÖN YARGILARIMIZ VE BAŞIMDAN GEÇEN İKİ OLAY

Çoğumuz bazen ya da bazılarımız çoğu zaman insanları giyim kuşamları yüzünden yargılarız. Bu yargılama bazen eleştiri, bazen beğenmeme, bazen de ona dair etnik, dini, ekonomik, kültürel, ideolojik, siyasi etiketlemeler yapmamıza neden olur.

Açık giyinen, kapalı giyinene, küpe takana, saç uzatan erkeğe, sakallıya, çarşaflıya, mini etekliye, dekolteliye, takım elbiseliye hemen zihnimizdeki hazır etiketi yapıştırırız. Aklımızda oluşturduğumuz kalıplara uymaları gerekir çünkü.

Ancak son günlerde iki olaya şahit oldum ve sizlerle de paylaşmak istedim.

İlki Ramazan'ın son günlerindeydi. İşten çıkmış, uzun bir metrobüs yolculuğunun ardından iftara yetişmek için hızlı hızlı eve yürüyordum. Metrobüs durağının az ötesinde, gün içinde binlerce kişinin içinden geçtiği küçük bir park vardır. O parkta da kağıt mendil satan yaşlı bir amca. Ben hızla yürürken 25-30 yaşlarında biri kadın biri erkek iki kişinin amcaya yaklaştığına, amcaya bir paket uzattıklarına ve "amca bunu senin için aldık, yersin" dediklerine şahit oldum.

Kendimden utandım. Çünkü ben yardım olsun diye bazen o amcadan mendil alsam da böyle bir şeyi hiç akıl edememiştim. Bunu akıl edip uygulayanlar ise, birçok kişinin ilk bakışta "şu gençliğin haline bak" diyebileceği bir tarza sahip olan küpeli uzun saçlı erkek ile dövmeli piercingli kadındı.

İkinci olaya da bu akşam başıma geldi. Yine metrobüsten inmiş, bu sefer marketten biraz alışveriş yapmak için farklı bir yoldan eve gidiyordum. Markete yaklaştığımda önünde bekleyen perişan bir kızın bana yöneldiğini gördüm. Fakat tam o anda diğer taraftan gelen ve benden daha yakın olan 30-35 yaşlarındaki kadına yöneldi. Kadın, aşırı makyaj yapmış, hatta öyle ki makyajın bir yerden sonra güzelleştirici etkisini kaybedip tiksindirici etki yaratacağı kadar aşırı makyaj yapmış, oldukça dar giyinmiş, zengin ve havalı bir görüntüsü olan biriydi.

Kızın kadından para isteyeceğini düşünürken "Abla be, bana yiyecek bir şeyler alsana marketten" dedi. Kadın biraz tereddüt etse de, "gel" dedi ve markete girdiler. Ben alışverişimi yaparken gözüm onlardaydı. İçeride kız neler istediğini gösterdi ve kadın da aldı.

Velhasıl, belki bizler ya da ben bir amcaya yemek almayı, bir garibana yiyecek bir şeyler almayı düşünemiyor, hatta istese bile umursamıyoruz ama bizim garipsediğimiz, beğenmediğimiz, belli kalıplara sokup etiketlediğimiz insanlar içerisinden bunu yapanlar çıkabiliyor.

Yani dindar sandığınız biri dinsiz, takım elbiseli biri sapık ve dolandırıcı, ateist-satanist dediğiniz biri imanlı, açık giyindiği için ahlaksız dediğiniz biri ahlaklı, kapalı diye namuslu sandığınız biri namussuzun önde gideni olabilir. 

Telif Hakkı

© Seliim Uysal @ Tüm hakları saklıdır.

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

​ÖMRÜMÜN SON GÜNÜ
ESKI ALIŞKANLIKLARLA YENI SIYASET

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin