ÇANAKKALE

Kulağa ne kadarda sıradan geliyor ilk duyduğumuzda  değil mi?
Tarihe baktığımız zaman bunun hiçte böyle olmadığını tam tersine tüyleri diken diken edecek kadar bir farklılığa sahip olduğunu görürüz.

Çanakkale tarihin mitolojik dönemlerinden günümüz tarih çağlarına kadar önemini yitirmemiş bir bölgedir.

Biz Türk Milliyetçilerini heyecanlandıran yönü ise bir devre damgasını vurmuş, dünya tarihinin seyrini değiştirmiş "Çanakkale Savaşlarına" mekân olmasıdır. 

Bilindiği üzre 1900'lü yılların başlarında sömürgeci Avrupa sömürecek alan kalmayınca birbirlerinin sömürgelerine göz dikmiş ve tüm dünyayı içten içe kaynayan kapak tutmaz bir düdüklü tencereye çevirmişlerdi.

Nitekim bu tencere 1914'te kaynamaya daha fazla dayanamayıp patlayıverdi. Bu patlama neticesinde İngiltere öncülüğünde İtilaf ve Almanya önderliğinde Müttefik devletleri arasında 1.Dünya Savaşı başladı.Bu savaş Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında çeşitli cephelerde ölüm kusarken insanlığa biranda bitkin haldeki Osmanlı Devletimizde kendini müttefiklerin yanında savaşın içinde buldu.

Savaş devam ederken dünya tarihinin seyrini değiştirecek hamle İngilterenin Rusyaya yardım etmek için Çanakkale cephesini açmasıyla geldi.

Çanakkale hasta adam,öldü bitti denilen Osmanlı Devletinin yani Türklerin kıyamı oldu. Çanakkale cephesinde tüm dünya Türkün insan üstü cesaret ve fedakarlığına şahit oldu.Vatan toprağına nasıl sahip çıkılacağının dersini Yahya Çavuşlar,Seyit Onbaşılar Çanakkalede verdiler. Türk askerinin başında yabancı bir kumandan değilde Mustafa Kemal Atatürk gibi bir dahi Türk olursa askerliğin bir sanat olduğunu gösterebileceğini gördük.

Ta Viyanada kuşatmasından bu yana gerileyen Türk nihayet bu gerilemeyi durdurmayı başarmıştır. Ki daha sonrasında Kurtuluş Savaşını kazanarak ilerlemeyi başarmıştır.

Biz yine Çanakkaleye dönersek; İngiltere Çanakkalede çakılıp kalmış ve dostu Rusyaya istediği istediği yardımı ulaştıramamıştır.Bunun neticesinde Çarlık Rusyası yıkılmış yerine komünist Sovyet Rusyası kurulmuştur.Buda doğu sınırlarımızın güvenliği sağlamış Kurtuluş Savaşımızda birde orayla uğraşmak zorunda kalmamış olduk.

Her şeyden daha önemlisi Türk Milleti Mustafa Kemal gibi bir dahiye sahip olduğunun farkına varmıştır.

Çanakkalede Türk Milletinin varoluş yokoluş mücadelesi Türkün akıllara ziyan fedakarlıklarıyla varoluşa ermiştir.

Bu parlak zaferde anlatıldığı gibi onun bunun şunun asla payı bulunmamaktadır bu zafer direk Türk Milletinin bileği ve yüreğinin eseridir.

Bu zaferde payı olan Türk Milletinin her bir ferdini rahmet ve minnetle anıyoruz,ruhları şadolsun.

Ne Mutlu Türküm Diyene
Tanrı Türkü Korusun ve Yüceltsin



Mehmet Kara

Demirdağın Kurtları EKDD Genel Başkanı 

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

ÇANAKKALE
Jaledar

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin