MESAJ

Mübarek Pazartesi gününüzü tebrik eder, her iki cihanda saadet getirmesini ve sendromsuz olarak geçmesini yüce Allah'tan, Mevla'dan, Hüda'dan, Rab'bimden niyaz eylerim.

Mübarek Salı gününüzü de şimdiden en içten dileklerimle kutlar, tüm İslam âlemine hayırlar, Filistin'e, Arakan'a huzur getirmesini yüce Rabbimden niyaz ederim.

Çarşamba, Perşembe, Cumartesi ve Pazar'ınızı da…

Cuma'yı herkes büyük bir huşu içinde mübareklediği için es geçtim…

Selam ve dua ile…

***

Hocam, mübarek tebrik mesajlarımda, Farsça ve İbranice olan Mevla, Hüda, Rab lafızlarını kullandım ama anadilimizde olan ve yine Arapçadaki "Allah" anlamına gelen "Tanrı" lafzını  hiç kullanmadım.

Ayrıca zulüm altında inleyen Müslüman fakat sırf "Türk" oldukları için Karabağ, Kırım, Kerkük ve Doğu Türkistan'ı saymadım.

Duam kabul olur değil mi?

***

Günümüzde, hızla gelişen iletişim aygıtları ve özelikle cep telefonu sayesinde Cuma günleri müthiş bir mesaj trafiği oluyor. Ayda yılda bir cumaya gidenler bile ihmal etmiyor, afili Cuma kutlaması mesajlarını. Bayramlar ve kandiller hakeza…

Bana da çok geliyor…

Hiç aksatmadan her Cuma mesaj gönderenlerin içinde, bırakın vakit namazı kılmayı, Cuma bile kılmayanlar var. Rakıyı akşamdan akşamaaaa içip, namazı bayramdan bayrama kılanlar da yok değil tabi.

Zannımca halkımızda, Cuma günü eşe-dosta süslü ve ağdalı bir dil ile yazılmış mesaj yollayınca, dinin en önemli farzı ifa edilmiş oluyor gibi bir kanı oluştu. Sırf bu iş için kullanılan ve sadece Cuma günleri faaliyet gösteren mesajlaşma grupları var.

Hafta boyunca tek kelam yok, selam yok, sabah yok. Öldük mü, kaldık mı ipleyen yok. Cuma günü hurra mesaj.

Sevgili dostlar, kıymetli arkadaşlar Cuma'nın mesajı değil, namazı farz namazı…

***

Hem her fırsatta Yahudi ve Hıristiyanlara kızarlar hem de bilerek veya bilmeyerek onların yaptığı gibi haftanın sadece bir gününü sahiplenip diğerlerini dışlarlar. Efendim neymiş, Cumartesi Yahudilerin, Pazar Hıristiyanların, Cuma'da Müslümanların mübarek günüymüş.

Allah Allah!

Diğer dört günü takvimden çıkartalım o zaman.

Benim gibi havadan nem kapan hassas düşünceli insanlar, üzülüyor ve samimiyetsiz buluyor tabi…

Ve bu mesajlar aslında kendinden ve toplumdan bir kaçışın göstergesi.

Samimiyetsiz, yapmacık ve bilinçsiz olunduğu için binlerce Cuma'dır İslam âleminin iyiliği için atılan mesajlar işe yaramıyor. İslam dünyasının, ümmetin durumu hem maddi hem de manevi olarak ortada.

***

Bazen içinde "Tanrı" lafzı geçen cümleler kurup geri dönüş yapıyorum. Bazı dini "aşırı bütün" arkadaşlar hemen tepki veriyor. Neymiş gâvurlar da "Tanrı" diyormuş. Günahmış, şirkmiş, puta tapmakmış filan. E, nereden duydun? Televizyonda izlediğim filimden. Döveyim mi yoksa Cuma'dan sonraya mı bırakayım bilemiyorum. "Lan oğlum, Tanrı Türkçedir, hiçbir Yahudi ve Hıristiyan konuşurken Tanrı demez. Hiç bir İngiliz'in Alman'ın, Fransız'ın sözlüğünde TANRI diye bir kelime yok; sadece Türkçe'de var. O yüzden film dublajında öyle çevriliyor" diye işin yoksa akşama kadar anlatıp dur.

"Şeyhim, hocam öyle dedi" der başka şey demez.

Hay senin…

***

Şaka değil, harf inkılâbından önce dilimizin Arapça olduğunu ve Atatürk tarafından Türkçe konuşturulmaya başladığımızı sanan işletme fakültesi mezunu tanımış yine Osmanlı padişahlarını öz dedesi sanan kimya mühendisi ile meydan muharebesi yapmış adamım ben.


***

Sevgili kardeşim, Cuma zaten mübarektir onu niçin tekrar kutsayıp mübarek yapmaya çalışıyorsunuz ki, o yetkiyi bize kim verdi? Cumayı mübarek etmeye uğraşmak yerine hep beraber, Cuma ile mübarek olmayı denesek olmaz mı?

Bir de vaktiniz varsa, telefonla arayıp sesimi duyarsanız hasta mıyım, aç mıyım, işsiz miyim, bir ihtiyacım var mı sorarsanız sevinirim.

Korkmayın bir şey istemem…

Ne diyordu Nesimi:

"Har içinde biten gonca güle minnet eylemem
Arabi, Farisi bilmem, dile minnet eylemem
Sırat-ı Müstakim üzere gözetirim Rahimi
İblisin talim ettiği yola minnet eylemem

Bir acayip derde düştüm herkes gider kârına
Bugün buldum bugün yerim, Hak kerimdir yarına
Zerrece tamahım yoktur şu Dünya varına
Rızkımı veren Huda'dır kula minnet eylemem

Ey Nesimi, Can Nesimi ol Gani mihman iken
Yarın şefaatçim Ahmed-i Muhtar iken
Cümlelerin rızkını veren ol Gani Serdar iken
Yeryüzünün Halifesi Hünkâra minnet eylemem"


Bütün günleriniz mübarek olsun efendim, kalın sağlıcakla…



22.10.2018

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

TÜRK OLMAK
KAZAK DÜĞÜNÜ - 5

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin