Bize Yeni CHP Değil Atatürk’ün CHP’si Lazım

İktidar için her yol mubah anlayışı AKP zihniyetidir. İkinci bir AKP'ye ihtiyacımız yok. Bizim Atatürk ilkelerine sahip çıkan bir CHP'ye ihtiyacımız var.

Son 15 yıldır AKP her şeye rağmen neden iktidardan düşmüyor? Cevap: AKP'ye alternatif olacak bir muhalefet yok.

Bu soruyu çevremde kime sorsam aynı cevabı veriyor. İster muhalif, ister iktidar yandaşı olsun. Herkes ülkede bir muhalefet sorunu olduğu konusunda hemfikir…

Haklılar mı? Kesinlikle evet… Eğer AKP bu kadar feci yanlışlara rağmen hala iktidardaysa nedeni muhalefetin beceriksizliğidir. 15 yıldır iktidara alternatif bir politika üretemediler. Vatandaşa umut olamadılar.

Kısacası ülkede sadece iktidar sorunu yok, muhalefet sorunu var. İktidarı değiştirmek için önce muhalefeti değiştirmek şart. Muhalefet değişmeden iktidar değişmeyecek. Değişseydi 15 yıldır değişirdi.

Normal şartlarda bir partinin iktidarı kaybetmesi için birçok olay yaşandığı halde AKP hala iktidarda ise muhalefet şapkasını önüne koyup "Biz nerede yanlış yapıyoruz" diye kendini eleştirmelidir.

Muhalefetten bahsederken CHP'yi ayrı tutmak istiyorum. Çünkü CHP, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu partisidir ve diğer siyasi partilere göre özel bir yeri vardır. Kurucu parti olduğu için diğer partilerden daha çok sorumluluğu vardır. Ancak bugünkü CHP nin kurucu parti misyonuna uygun davrandığı söylenemez.

Çok açık ve net söylüyorum. Eğer CHP, iktidar alternatifi olmak istiyorsa özüne dönmek zorundadır. Başka yolu yok. Öze dönüş olmadan iktidara alternatif olması imkânsızdır.

CHP'nin iktidara alternatif olması için 9 Eylül 1923 tarihinde kurulduğu günkü ilkelerine dönmesi gerekir. CHP'nin özü Atatürk'tür. Cumhuriyet'tir. Tam bağımsızlıktır. Atatürk ilkeleridir.

CHP normal siyasi atmosferde kurulmuş sıradan bir siyasi parti değildir. Bir bağımsızlık savaşı sonucunda kurulan bir devrim partisidir. CHP'nin kuruluşunda binlerce şehidin kanı vardır, anaların cepheye silah taşıması vardır. Her siyasi parti vahim hatalar yapabilir ama CHP nin büyük hatalar yapma hakkı yoktur

Partiyi "ne olursan ol gel" anlayışıyla Mevlevi tekkesine çevirmeye kimsenin hakkı yok. Bunun adı halkı kucaklamak değil ilkesizliktir. İlkelerine sahip çıkmayan bir partiyi halk samimi bulmaz.

Atatürk'ün kurduğu partide Sezgin Tanrıkulu gibi Kürtçünün, Selina Doğan gibi Ermeni soykırımı savunucusunun, Gamze İlgezdi gibi Seyit Rıza sevicisinin yeri olamaz.

Atatürk'ün kurduğu partide Seyit Rıza, Şeyh Said gibi Cumhuriyet'e isyan edenleri savunanların yeri olamaz.

Atatürk'ün kurduğu partide Mehmet Bekaroğlu gibi Atatürk ve laiklik karşıtlarının yeri olamaz.

Efendim biz toplumun her kesiminden oy gelsin diye her görüşten birilerini partiye aldık derseniz hüsrana uğrarsınız

Sezgin Tanrıkulu CHP'de diye Kürtlerden oy gelmez.

Selina Doğan CHP'de diye Ermenilerden oy gelmez.

Mehmet Bekaroğlu CHP'de diye AKP'lilerden oy gelmez.

Seçmen, orijinali varken neden taklidine oy versin?

Bu taktikten oy gelmediği defalarca ispatlandı. Kılıçdaroğlu partinin başına geldiğinden beri CHP'nin oyu %25 -26 ya takıldı kaldı. Ne AKP'den, Ne Kürtlerden. Ne de azınlıklardan oy gelmedi.

Hiçbir somut sonuç alınamadığı halde bu "kucaklama" saçmalığındaki inat diye?

Bir siyasi parti, iktidar olmak istiyorsa elbette kendisine mesafeli olan insanların da oyunu almak zorundadır. Oy alacak bir siyasi üslup geliştirmelidir.

Ancak toplumu kucaklamanın da bir usulü olur. Partiyi tekkeye çevirerek kucaklama olmaz. Herkes partiye gelsin diyerek iktidar olunsaydı ne siyasi partilere gerek olurdu ne de siyasi ideolojilere… Pazarcı gibi halka "Gel vatandaş gel" diyen herkes iktidar olurdu. Siyaset bu değildir.

Toplumu kucaklamak için önce olmazsa olmaz kriterlerini ortaya koyacaksınız. CHP için olmazsa olmaz kriter Atatürk ve Atatürk'ün ilkeleridir. Cumhuriyetçiliktir. Milliyetçiliktir. Halkçılıktır. Devletçiliktir. İnkılâpçılıktır. Laikliktir.

Temel ilkelerde sorunu olmayan sağcı da solcu da partide yer alabilir. Sağcı olup Atatürk ilkeleriyle sorunu olmayan milyonlarca vatandaşımız var. Her sağcı, Atatürk düşmanı diye bir şey yok. Geçmişte merkez sağ denilen bu seçmen profili DYP, ANAP gibi partilere oy veriyordu.

CHP nin merkez sağ seçmeni yanına çekmesi çok zor bir şey değil… Geçmişte Ecevit başardı. Şimdi neden olmuyor? Çünkü doğru siyaset yapmıyor.

CHP'nin yapması gereken çok basit. Halkı sosyal adalet ve eşitlik söylemleriyle kucaklamaktır. Sağ seçmeni sağın argümanlarını kullanarak yanına çekmeye çalışmak siyaset üretememektir. Sağın desteğini almak için dincilere benzemeye çalışmak, dincileri partiye almak taklittir. Samimi değildir.

En önemlisi böyle bir taktiği uygulamak "Bu ülkede dincilik prim yapıyor, Atatürk ilkeleriyle oy gelmiyor" diyerek dinciliğe boyun eğmektir. Dincilere benzeyerek iktidar olsanız bile kendiniz gibi olamadıktan sonra ne önemi var?

İktidar için her yol mubah anlayışı AKP zihniyetidir. İkinci bir AKP'ye ihtiyacımız yok. Bizim Atatürk ilkelerine sahip çıkan bir CHP'ye ihtiyacımız var.

Kürtçülere prim vermeyen Milliyetçiliğe sahip çıkan bir CHP ye ihtiyacımız var.

Dincilere prim vermeyen Cumhuriyetçiliğe, laikliğe sahip çıkan bir CHP'ye ihtiyacımız var.

CHP iktidar olmak istiyorsa halka haktan, eşitlikten, adaletsizlikten, fakirlikten bahsetmelidir. Ecevit gibi "Ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen" demelidir.

Kürtçülere karşı dik durmalı Milliyetçiliğe sahip çıkmalıdır. "Türküm" demeyi faşistlik kabul edeni partide tutmamalıdır.

Din istismarına karşı dik durmalı, Bekaroğlu gibi geçmişi sabıkalı olanları partide tutmamalıdır.

Bu yorumuma "Partiye geleni geri mi çevirelim?" diyenler olacaktır. Evet, geri çevireceksiniz.

Kapınızı çalan her kişiyi "kapımı çaldı" diyerek evinize kabul ediyor musunuz? Hayır.

Evinize gösterdiğiniz hassasiyeti Cumhuriyet'in kurucusu olan bir partiye neden göstermiyorsunuz? Atatürk'ün kurduğu parti evinizden daha mı değersiz?

6 ilkeyle sorunu olan kişi CHP ye gelmek istiyorsa kötü niyetli demektir. Milliyetçilikle sorunu olan biri neden CHP ye gelmek ister? "Ne mutlu Türküm diyene" sözünden rahatsız olan biri neden CHP de olmak ister?

Amacı çok açık değil mi? CHP ye ve dolaylı yoldan Atatürk'e zarar vermek… Yıllardır partiye nasıl zarar verdiklerini de görüyoruz. CHP ye oy verenler bile partinin bu "kucaklama" siyasetinden rahatsız. Birçok CHP liden partinin izlediği yoldan şikâyet ettiğini duyuyorum. Benim duyduğumu partiyi yönetenlerin de artık duyması gerekiyor.

Eğer yukarıda yazdığım hatalardan vazgeçip öze dönüş yapılmadığı sürece CHP hem oy kaybedecek hem de yıpranacak.

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

12 Eylül’ü Unutmadık… Unutturmayacağız…
TÜRKMENLER, YAHUDİ KÜRDİSTAN' IN KURULMASINA TÜRKİ...

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin