ASGARİ ÜCRET

Ne çabuk geldi zamanı. Oysa daha dün gibi hatırımda, o güne kadar hiç görülmemiş yüksek bir zam oranıyla 1.603 TL'ye çıkartılışı. Bir takım uzmanlar ve işverenler, "Çok yüksek oldu, bu asgari ücret kriz çıkartır, ödeyemeyiz, batarız" filan demişlerdi. 

Ne yapıp ettiler haklı çıktılar…

Sabah malum kanalların birinde rastladım, "Asgari ücret ne kadar olmalıdır?" diye sokaktaki vatandaşa sormuşlar. Dilin kemiği yokmuş. İki bin isteyen de var, üç bin isteyen de. Abuk sabuk laflar edip saçmalayanları ve hemen iktidara suç atanları kale almıyorum.

Konuşanların içinde ciddi ciddi fikir beyan eden iki vatansever arkadaş dikkatimi çekti. Birisi, "1.603 Lira bana yetiyor" şeklinde cevapladı. Diğeri de ülkemiz zaten sıkıntı içinde, tasarruf yapılması lazım. Çok zam olması şimdilik gereksiz gibi bir şeyler söyledi. Baktım ikisinin de ayakları yere basıyordu...

Fikrimi sorsalardı (şimdiye kadar hiç bir konuda hiç bir kimse fikrimi sormadı), ben de bu arkadaşlarla aynı yönde cevap verirdim. Bu arada bir düzeltme yapayım, eşim bazen  "Akşam gelirken bir ekmek bir de yoğurt alır mısın?"  şeklinde sorar. Siz bakmayın cümlenin sonunda soru işareti olduğuna, aslında bal gibi emir kipidir bu. Sıkıyorsa alma!

Neyse konuya dönelim...

Arkadaşlar, bu kadar siyasi ve sıkıntının içinde şimdi asgari ücreti 2-3 bine çıkartıp ülkeyi iyice çökertmenin ne gereği var. Günümüzde bir simidin 1,5 lira, çayın ise 2 lira olduğu bir bolluk zamanında, yazık değil mi  asgari ücret almayan vatansever halkımıza?

Çay ve simit…

Bakın burası çok önemli…

Amerikalıların"Big mac" endeksi varsa, bizimde "Çay-Simit" endeksimiz var. Yani elimizde tamamen yerli ve millî bir veri var. Gerçi Amerikalıların big mac endeksi hesabı biraz farklı ama olsun. Biz Türk'üz. Çay ile simit de Türk. Haliyle Türk usulü bir hesap yapmamız gerekir.

Mesela bir kişi bir öğünde bir adet simit ve bir bardak çay ile doysa 3,5 Lira yapar. Bir günde üç öğün olduğuna göre 3 çarpı 3,5 eşittir 10,5 Lira. Yani bir kişinin günlük masrafı 10,5 lira oluyor.Adamın karısı ve üç tane de çocuğu olsun. Toplam beş kişiler.5 kişi çarpı günlük 10,5 liradan eşittir 52,5 lira eder. Yani beş kişilik bir ailenin günlük masrafı 52,5 lira oluyor.

Bir ayda 30 gün olduğuna göre çarpalım 52,5 lira ile çarpalım. Etti mi size 1.575 Lira. Mevcut asgari ücret ise 1603 Lira olduğuna göre tam 28 liramız elimizde kalıyor.

Bütün dış güçlerin üzerimize oynadığı, ABD'nin ekonomimizi çökertmeye çalıştığı ve tulumbadaki suyun bittiği bir dönemde bize, ihtiyacımız olan asgari ücret 1575 lira olduğu halde 28 lira da fazla verip birikim yapmamızı sağlayan insanlara olumsuz tepki vermenin gereği yok.

Yani, "1603 Lira asgari ücret bana yetiyor" diyen vatandaş ile ülkemiz sıkıntı içindeyken asgari ücrete fazla zam yapılmaması yönünde fikir açıklayan arkadaşımız kesinlikle haklıdır. Ayrıca çalışan kişi öğlen yemeğini iş yerinde bedava yediği için 22 gün çarpı 3,5 liradan 77 lira da oradan cebimize kalıyor. Hafta sonları da millet kıraathanelerinde bedava kek var zaten. Şubat ayı dersen 2019 yılında 28 gün çektiği için iki gün de oradan kazanıyoruz.

Çocuk sayısını da üç olarak hesapladım fakat pek çoğumuzun iki çocuğu var. Hatta bazılarımız akıllı telefonlar ile oynamaktan çocuk yapmaya fırsat bile bulamıyor.

Yani demem o ki, dış güçlere karşı birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımızın olduğu bir zamandayız ve tasarruf yapmamız farzdır.

Çay simit endeksine göre de hesap ortada...

Bence hiç zam yapılmasın…


06.12.2018

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Robar
TÜRKLÜK VE DİN ÜZERİNE

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin