Anketler Erdoğan'ın Mayıs ayındaki oylama öncesinde muhalefetin 10 puandan fazla gerisinde olduğunu gösteriyor

erdoganBahceliSecim

ANKARA, 13 Mart (Reuters) - Yeni anketler, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 14 Mayıs'ta yapılacak ve Türkiye tarihinin en önemli oylaması olarak görülen seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı 10 puandan fazla farkla önde olduğunu gösteriyor.

Anketler ayrıca Millet İttifakı olarak adlandırılan muhalefet bloğunun, Erdoğan'ın AK Parti'si ve müttefiklerinin en az altı puan önünde parlamento yarışını önde götürdüğünü gösteriyor. Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise %10'un rahatlıkla üzerinde seyrediyor.

Erdoğan, hayat pahalılığı krizi sırasında popülaritesinin erozyona uğramasının ardından 20 yıllık iktidarına yönelik en büyük meydan okumayla karşı karşıya. Geçen ayki depremin mağdurları da AKP'nin eski kalelerindeki sadakatlerini yeniden gözden geçiriyor.

Seçimler sadece Türkiye'yi kimin yöneteceğine değil, nasıl yönetileceğine, ekonomisinin nereye gideceğine ve Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmaları hafifletmek için nasıl bir rol oynayacağına da karar verecek.

Teneo'nun siyasi risk danışmanlığı eş başkanı Wolfango Piccoli, Millet İttifakı'nın birleşik bir cephe sunması ve seçmenlere seçimlere doğru ivmelerini korumak için bir plan satması gerektiğini söyledi.

"Türkiye'de yanlış giden her şey için sadece Erdoğan'ı suçlamak yeterli olmayacaktır. Geçmiş seçimler Erdoğan'ın olağanüstü bir kampanya yürüttüğünü gösterdi, ancak son açıklamalar Erdoğan'ın popüler dokunuşunu ve seçmenlerle bağlantı kurma yeteneğini kaybettiğini gösteriyor" dedi.

Aksoy Araştırma tarafından Cumartesi günü yayınlanan ve 8 Mart'ta yapılan bir anket, 6 Mart'ta muhalefet ittifakının adayı olarak açıklanan Kılıçdaroğlu'nun %55,6 destek ve %44,4 oy oranıyla Erdoğan'a karşı önde olduğunu gösterdi.

Ana muhalefet bloğunun oyların %44,1'ini, HDP'nin ise %10,3'ünü aldığını gösterdi. AKP ve milliyetçi müttefiki MHP birlikte %38,2 oy aldı.
Alf Araştırma tarafından 6-7 Mart tarihlerinde yapılan bir anket Kılıçdaroğlu'nu %55,1, Erdoğan'ı ise %44,9 oranında göstermiştir.

Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) %31,8 ile en popüler parti olurken, AK Parti %31 ile ikinci sırada yer aldı.
Ankete göre ana muhalefet bloğu oyların %43,5'ini alırken, HDP %11,3'ünü aldı. AK Parti ve MHP birlikte %37,5'lik bir desteğe sahipti.
Piar Araştırma, Kılıçdaroğlu'nun %57,1 ile kazandığını, Erdoğan'ın ise %42,9 ile geride kaldığını gösterdi. CHP %32,3, AKP %30,8 ve HDP %11,6 oy aldı. Ana muhalefet bloğu %46,4 oy alırken, AKP ve MHP %37,8 oy aldı.

ORC Araştırma, Kılıçdaroğlu'nun muhalefetin adayı olarak resmen açıklanmasından önce 4-6 Mart tarihlerinde yaptığı ankette Kılıçdaroğlu'nu %56,8, Erdoğan'ı ise %43,2 ile önde göstermişti.

Depremlerin AKP'nin popülaritesi üzerinde çok az etkisi olduğu görülüyor. Metropoll tarafından yapılan bir ankette, halkın %34,4'ü depremdeki kayıplardan hükümeti sorumlu tutarken, %26,9'u müteahhitleri suçladı.

Ankete katılanların %15,4'ü belediyelerin suçlu olduğunu söylerken, %12,9'u "hepsi" cevabını vererek üçüncü sırada yer aldı.
Washington merkezli Project on Middle East Democracy'nin Türkiye program direktörü Merve Tahiroğlu, muhalefet ittifakının "çok çeşitli" olduğunu ve ittifak içinde öne çıkan her bir ismin Türkiye'nin farklı bir kesimine hitap edebileceğini söyledi.

Demokrasileri Savunma Vakfı tarafından düzenlenen bir panelde konuşan Tahiroğlu, "Şu anda Türkiye'de muhalefetin kazanacağı bir seçim konusunda iyimser olmak için son 20 yılda hiç olmadığı kadar nedenimiz var" dedi.
____

Jonathan Spicer ve Ece Toksabay'ın haberi; Ali Küçükgöçmen'in ek haberi; Daren Butler ve Angus MacSwan'ın kurgusu


...

Polls show Erdogan lags opposition by more than 10 points ahead of May vote | Reuters

New polls show the Turkish opposition's presidential candidate, Kemal Kilicdaroglu, leading against President Tayyip Erdogan by more than 10 percentage points ahead of elections on May 14 seen by many as the most consequential vote in Turkey's history.
×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

​PARLAMENTER SİSTEMİN KAPISINI AÇACAK ANAHTAR ATAT...
DEMİRTAŞ'IN MEKTUBU

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin