ŞAMANİK BİLİMKURGU BÖRÜ

ŞAMANİK BİLİMKURGU BÖRÜ

"Börü" adlı animasyon dizisi geliyor

​Uzun zamandır olağanüstü yaratıklar içeren diziler ve sinema filmleri moda idi. Sanırım bunların başlangıcı Buffy the Vampire Slayer ile  1997 senesinde başladı. Sonrasında spin off ları türedi.Supernatural on seneyi devirdi.  The Vampire Diaries 'in altı seneyi devirmesi sonrasında The Originals başladı, o başlayalı da iki sene oldu  tam bu arada kanadalılar da olağanüstü karakterler içeren dizi işine Bitten ile girdiler. Bitten üç sene sürdü.

Bitten'in benim hoşuma giden yanı ise kadın karakterin baskın unsur olması idi. Üstelik bunlar kurtadam ve kurt kadınlardı. izlememiş olanlar için spoiler vermeyeyim ama bizim efsanelerimizi eller sanatla yüceltiyordu.

Yıllardır gerek sinemada gerek oyunlarda gerekse de kitaplarda yabancı milletlerin mitolojilerine konuk olur, kendi tarihlerinden beslenerek ortaya çıkardıkları eserleri okur ya da izleriz. Bu zaman zarfında hepimizin aklından öyle ya da böyle mutlaka aynı düşünce geçmiştir: Böyle bir şeyi biz neden yapmıyoruz? Neden kendi tarihimizi ve kültürümüzü kullanarak kaliteli yapımlar ortaya koyamıyoruz?

Öyle değil mi ya? Geriye dönüp baktığımızda ne Osmanlılar ne Çanakkaleler ne Dede Korkutlar ne Göktürk Efsaneleri yattığını görürüz mazimizde. Ama bunları kullanarak bir şeyler ortaya çıkaranların sayısı az, kaliteli bir iş ortaya koyabilenlerin sayısıysa hepten az olagelmiştir. Şimdiye dek… Çünkü Börü adlı animasyon dizisi buna bir son vermek için geliyor!

Olympos'a gittiniz, Ra'yı gördünüz, Thor'a aşıksınız, karma gerçekleşti ve Nirvana'ya erdiniz.

Ama Dünya'nın en kadimlerinden olan Türk - Moğol mitolojisine dair hiçbir şey izlemediniz, görmediniz. 

Orta Asya'nın bozkır kültürüne dayalı, Animalizm, Şamanizm ve Tengrizim dolu bir evren; burada tıpkı Gök Tanrı'nın kendisi gibi ağaçlar, mağaralar ve nehirler de birer Ttanrı; hatta ölüyse dedeniz de bir tanrı… 

  • Ağaç kesmenin adam öldürmekten daha büyük suç sayıldığı,
  • Hastayken ve evlenirken, doğarken ve ölürken yanınızdan asla bir şamanı ayıramayacağınız, 
  • Avınızın bir kısmını diğer hayvanlara pay olarak bırakmazsanız geceleri rahat uyuyamayacağınız, 

Daha önce hiç anlatılmamış bir dünya... 

Eski Türkçe'de kurt anlamına gelen "Börü" aynı zamanda toplumun kaderini değiştirebilecek güçteki liderlere verilen bir sıfattır. 

Bir animasyon serisi olarak Börü, din-sanat ve bilim kavramlarının birlikteliğini sorgular; aynı zamanda bilginin kime ait olduğu ve bilim etiğinin sınırlarını konu alır. 

Kuzey Hanlığı bilime son derece önem vermektedir. Savaş Hanlığın sınırlarına dayandığında ise, gerileme dönemine girmemek için Han ve Hanım çok hızlı sonuç almalarını sağlayacak kimyasal – biyolojik ekstrem silahlar kullanmak isterler. Şamanlar; uzun zaman önce, bilim adamlarına sırtlarını çevirmişlerdir çünkü bilim doğa kurallarını ihlal ederek ilerlemesini sürdürmüş ve dünyada bir dengesizliğin oluşmasına neden olmuştur. 

Han ve Hanım, bilimadamlarını savaşa çağırdığında; şamanlar, doğanın kurallarını ihlal eden bilim adamlarıyla mı yoksa savaşı sonlandırmak için vahşi çözümler arayan devlet yönetimiyle mi beraber olacaktır? 

Belki de yeni bir Börü, farklı değerleri olan bu toplulukları uzlaştırmayı başarır? 

Börü'nün maddi olarak desteğinize ihtiyacı var daha detaylı bilgileri ise şuradan alabilirsiniz; 

http://www.boerue.com/

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Zerran Kadehinde Geceleyin
ŞAHIM

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin