Kız çocukları günü

11 Ekim Dünya kız çocukları günü .

Bütün dünyada ve ülkemizde de kutlanan bu gün;
"Kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak ve eşitsizliği gidermek için farkındalık yaratma amacıyla"
2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel kurulunda alınan bir kararla kabul edilmiş ve 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edilmiştir.

Kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amaçlanan günün gündeminde Eğitim hakkı, beslenme, yasal haklar, kadına yönelik şiddet ve zorla evlilik konuları da yer almıştır.

Kız çocuklarınınyaşadığı sorunların, olumsuzlukların ele alınması çözüm öneri ve önlemlerinin görüşülmesi gereken bu gün ne yazık ki günümüzde tıpkı "8 Mart Kadınlar Günü " gibi içi boşaltılıp doğum günü, anneler günü gibi anaların kızlarını kutladığı onlara sevgilerini dile getirdiği güne dönüşmüştür.

En temel çocuk haklarının bile ihlal edildiği , kız çocuklarının yanı sıra , küçük erkek çocuklarının da korunamadığı cinsel tacizlere uğradığı, sorumlularının cezalandırılmadığı bir toplumda amacına uygun kız çocukları günü kutlamayı beklemek ütopik kalıyor.

Bütün sorunlar çözülmüş, leylalar cinayetleri, ipekler intiharları yaşanmamışcasına sosyal medyada boy boy kız çocukları fotoğraflarıyla kutlamalar sayfalarımızı ve gündemimizi dolduruyor.

Böylesi kutlamaların olduğu toplumlarda da kim derki sorunlarımız var üzerine gidelim. Herkes mutlu mesut kızçeleriyle yaşayıp giderken,

yaşam hakları , çocuklukları ve hayalleri çalınmış, yok edilmiş kız çocuklarını unutmadan ,

çocukların korunduğu haklarının ve bedenlerinin ihlal edilmediği günler diliyorum.

"Öyle Bir Ölsem
Öyle bir ağlasam,
Öyle bir ağlasam ki çocuklar
Size hiç gözyaşı kalmasa..
Öyle bir aç kalsam,
Öyle bir aç kalsam ki çocuklar
Size hiç açlık kalmasa..

Öyle bir ölsem,
Öyle bir ölsem ki çocuklar
Size hiç ölüm kalmasa." 

Aziz Nesin

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

YAŞ SENDROMU
YALNIZCA ÇOCUKLAR DESEK OLMAZ MI?

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin