DİKEN YETİŞTİREN ADAM 

Adamın biri herkesin gelip geçtiği işlek bir yolun üzerine diken ekmişti. 

Bu yolu kullananlar, bu durumdan sıkıntı çekmeye başladılar. Gelip geçerken ayakları kanıyor, elbiseleri paramparça oluyordu. 

Diken eken adama defalarca: "Bu dikenleri buradan sök," dediler. Adam, bu istekleri dikkate almadı. 

"Bugün sökerim, yarın sökerim" diyerek insanları oyaladı. Durumdan şikâyetçi olanlar, sonunda adamı valiye şikâyet ettiler. Vali, adama dikenleri hemen sökmesini emretti. Adam valiye de "bugün yarın sökerim" dedi ama sökmedi. Dikenler ise her gün biraz daha kökleşmekteydi. 

Vali adama en sonunda: "Acele hareket et," dedi. "Bilmiyorsun ki gün geçtikçe dikenler daha da kökleşiyor. Sense her gün biraz daha yaşlanıyor ve gücünü yitiriyorsun." Adam, bu uyarı üzerine, bir süre sonra dikenleri sökmek istedi. Ama başaramadı. Vali, haklı çıkmıştı. Dikenler sökülemeyecek kadar kökleşmişti. 

Vali: "İşte kötü huylar da böyledir. Zamanında terk edilmezse dikenler gibi kökleşirler ama onları içinizden söküp atamazsınız," dedi. 

Kötü alışkanlıklar da kök saldığı zaman ondan kurtulmak zor. Hayatın her alanında bu gerçektir. Siyasette sosyal hayatta evde fark etmez. Can çıkar huy çıkmaz diye boşa dememişler. Alışmış kudurmuştan beter derler ya işte tam öyle. 

Bir kere satmaya gör ruhunu.
Bir kere köleliğe alışmasın insan.
Bedava geçinmeye.
Bedava koltuk sahibi olmaya. 

Bu tipler bir kereden bir şey olmaz diyerek sürekli aynı şekilde devam edecektir inanın. Artık dikenler yerleşmiştir bu insanların yüreklerine. Pişman olup o dikenlerden kurtulmak istedikleri zaman gelirse geç kalmış olurlar. Çünkü o dikenlerin kökleri sarmıştır benliğini. 

Günümüz siyasetinde de ortadan bir türlü kaybolmayan tipler bunlardır. Hırs dikeni sarmış kök salmış bu kişilerden temizlenmezse siyaset kurumu işimiz zor. Bir kere koltuğa oturan bir daha kalkmıyorsa koltuk makam hırsı kökleşmişse ne topluma ne ülkeye bir faydası olmaz olamaz. 

Adam gelmiş 75 yaşına hâlâ belediye başkanı veya milletvekili olma peşinde koşuyorsa bu diken ekmek demekten baska nedir?
Dikenlerin bir an önce temizlenmesi dileğiyle muhabbetle kalın efendim. 

Doğan Ay

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

HERR MANNELİG
YAŞADIK GÖRDÜK

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin