DETAYLAR EFENDİM DETAYLAR

DETAYLAR EFENDIM DETAYLAR

Zen ustası olmak için on yıldır eğitim alan Budist rahip artık hazır olduğuna inanıyordu. Yağmurlu bir günde ünlü üstadı Nan-in'i ziyarete gitti. İçeriye girdikten sonra öğretmeni Nan-in Budist rahibe sordu:

– Şemsiyeni ve ayakkabılarını kapının dışında mı bıraktın?

– Elbette, gittiğim her yerde dışarıda bırakır. Bu bir kibarlık kuralıdır

– O zaman söyle bakalım; şemsiyeni ayakkabılarını sağ tarafına mı, yoksa sol tarafına mı koydun?'

– Dikkat etmedim hatırlamıyorum.

– Dikkat etmediğimiz küçücük detaylar bir adamın hayatını tamamıyla mahvedebilir. Evinden aceleyle çıkan bir baba asla baltasını küçük oğlunun kolayca ulaşabileceği bir yerde bırakmamalıdır. Kılıcını her gün cilalamayan bir Samuray, en ihtiyaç duyduğu anda kılıcının paslanmış olduğunu görecektir. Sevdiği kadına çiçek vermeyi unutan bir erkek sonunda terk edilecektir.

Budist rahip o zaman anladı ki ruhani dünyada uygulanan Zen tekniklerini çok iyi bilse de, önemli olan onları günlük hayatında da uygulamasıydı.

Hayat akarken küçük detaylara dikkat etmek. Hayatı daha güzel veya çirkin yapar. Hayat detayda gizlidir. Önemsiz gibi gördükleriniz hayatınızı değiştirir. Bizim basit dediğimiz bir çok gelişme konuşma belki başkaları için çok büyük önem arz eder. Bu davranış biçimi ülkeyi yönetmeye talip siyasi partiler için çok daha önemlidir. Laf olsun diye ekranlarda boy göstermek için konuşmak zaman zaman büyük sıkıntılara neden olur. Siyaseti günlük hayatın dışında fildişi kulelerde yaşayanlar için belki zen ustasının küçük ayrıntısı önemli olmayabilir. Lakin büyük hedeflerle sahneye çıkanlar için hiç de yabana atılacak bir öğüt değil zen ustasının söylediği. Küçük ayrıntılar. Küçük açıklamalar. Küçük dokundurmalar. Tabanın gazını almak için küçük çıkışlar. Bunlar belki biraz hava katar konuşana biraz "vay be ne güzel konuştu" diye düşündürebilir insanlara. Fakat işin foyası sandıkta çıkar. Detaylar efendim detaylar.

Yoksa "heyt chp" demek kolay. Güzel hatip olmak bir grup insanı gaza getirir. Küçük detaylara dikkat etmezseniz veya küçük detaylara takılıp kalırsanız sadece kendinizi güzel pazarlar bir sonraki seçime yerinizi garantiye alırsınız. Oysa bizim beklediğimiz beklentimiz bu değil. Parlamenter sistem için yola çıktınız yolunuzu küçük detaylarla kaybetmeyin.

Doğan Ay



×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

DEVLET YÖNETMEK VE LAKAYIT OLMAK
YURTTA BARIŞ DÜNYADA SAVAŞ!

İlgili İletiler

 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin