ZÜLFÜYARE DOKUNMA

Zülfüyare Dokunma


İlk bölümüyle dikkatimi çeken ve dur bakalım nasıl ilerleyecek diye ilgiyle izlediğim,
Show Tv ekranlarında yayınlanan " Kızılcık Şerbeti" dizisi, dün akşam özet bölümünün gösterildiği sırada bir anda yayından kaldırıldı.
Yerine "islamofobi" belgeseli yayınlandı.
İstanbul sözleşmesinden çıkıldığı, 6284 ün pazarlık konusu olduğu, kadınlarla fotoğraf çekilmesinin sorun olduğu bir toplumda
gerekçe olarak ta
"6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesindeki "Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez" ilkesi gösterildi.
Merak ediyorum, bu rahatsızlığı duyan yalnızca RTÜK müydü ? Yoksa onun arkasında ki tam da dizide ki mütedeyyin ailelerle ilgili katı ve acı gerçeklerin en yumuşağının bile anlatılmasından rahatsız olan perde arkasındaki görünmez kanaat önderi denilerek paye verilen şeyhülislam taklitlerimiydi?
Yine merak ediyorum bunlar , ilk bölümlerde annenin başörtülülere ve , mütedeyyin ailenin değerlerine karşı katı ve sert tutumunu anlatan bölümlerde ne hissettiler?
Hoş karşı taraftan bu sahnelerden rahatsız olanlar oldu, kanaat önderleri olmadığı için kimse aldırmadı.
İlerleyen bölümlerinde nasıl anlatılacaktı bilemem ama dizi giderek iki tarafında radikalliğini törpüleyerek yumuşatarak barıştırarak ilerliyordu. Bana göre bu yönüyle eğitsel bir rol de oynuyordu.
Dizinin yayından kaldırılmasının gerçek gerekçesi 6112 ye 8 ise, eyvah eyvah bütün diziler bu yasanın tehdidi altındadır ve korkarım çok sanatçı işsizliğe adaydır.
Hangi dizide yok ki kadına şiddet, baskı istismar. Hepsine bir bakın. Kızılcık şerbeti masum kalır. Ama onlar tüm terslikleri ile yayında.
Gerçekte bu çevrelere rahatsızlık veren bu dizide anlatılanların hayatın gerçekleri ile denk düşmesi, kapalı kapılar ardında "kol kırıl yen içinde kalır",
" Kan kustum kızılcık şerbeti içtim" denmeli deyişleriyle susulan susturulan yaşantılara ayna tutması ve inançlı muhafazakar kadının bağımsız duruşunu sergilemesi, seküler ve dindar kesimin barış içinde yaşanmasının mesajını vermesiydi.
Bu da 6 yaşında kız çocukları İle evlenmeyi onaylayan, 6284 ü kaldırmak isteyen, farklı kesimlerden kadınların dayanışmasından, seküler ve muhafazakar kesimin barış içinde yaşamasından rahatsız zihniyetleri huzursuz etmiş olmalı.
Günümüzde ." ibadette gizli, kabahatte gizli sözü" artık "ibadet açık, kabahat gizli "kalmalı ya dönüşmüş.
Örneğin; dizinin birinde ölen kardeşinin karısıyla yasak ilişki yaşayan ama Ramazan'da dini ritüelleri yerine getirmeyi anlatan sahneler" kimseyi rahatsız etmiyor.
Çünkü zülfiyare dokunmuyor.
×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Övgü - Şahsım
Memleketin Hâli - Haramiler Mangası II
 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin