NEW OTTOMAN EMPİRE ( WOOOOW!)

NEW OTTOMAN EMPİRE ( WOOOOW!)

Siyasal İslam'ın 21.yy'da Türkiye'de yeni bir gözbebeği oldu. Aslında gözbebeğinden daha doğru bir ifade söylemek gerekirse yavrusu oldu. Bunun adına büyüklerimiz Yeni Osmanlıcılık diyorlar. Osmanlı'nın gücü üzerinden siyaset yapılıyor ve özellikle muhafazakar sağ seçmenin gururunu okşayan bir sürü argüman sunuyorlar.Tamam sunsunlar. Demokratik günlerimizi zorlukla yaşadığımız şu çağda bile böyle bir siyaset bir miktar "hoşgörülebilir."

Peki bu yeni akımın, popülaritenin ya da görüşün ( adlandırmakta zorlanıyorum. İçi çok boş bir şekilde sunuluyor) 16 Nisan'la ne ilgisi olabilir? Daha da geniş bir pencereden bakmak istersek başkanlık sistemi teklifinin neden halkta bir karşılığı var ?

Bugün büyük bir kesimin başkanlık sistemini onaylamasının arkasında Osmanlı özlemi var. Osmanlı özlemi derken medeniyetin özleminden bahsettiğimi anlamayın. Tamamiyle idari bir özlem. Bu özlem içerisinde olanlara bugün Osmanlı medeniyetini yaşamaları istense bir çoğu bu eski adetlere yüzünü çevirecektir. Sebebi ise bu medeniyeti anlaşılmaz ve ağır bulmaları olacaktır. Peki bu özlem niye o zaman? Tamamiyle Osmanlı'nın saltanat sistemini, o keskin Tanrısal siyasetini özlüyorlar. Babadan oğula geçen o kutsal sistem isteniyor. Bu sayede oy verme sorumluğu, yönetici seçme sorumluluğu ortadan kalkacak ve işler kötü giderse suç "hanedanın ya da padişahın " olacak. Eğer başkanlık sistemi onaylanırsa bu havayı daha ağır hissedeceğimizden eminim. Hasretlik Osmanlı medeniyetine olsa toplumu düzeltmek için böyle bir yöntem düşünülüyor deyip iyi niyet temennilerimizi ileteceğiz. Fakat arkasında neler var bugün gittikçe açığa çıkıyor.

Bu özleme, bu algıya karşı söyleyecek sözümüz yok mu dersiniz? Birçok sözümüz, argümanımız, tarihi gerçekliklerimiz yaptıklarımız var. Atatürk ise bu gerçekliğin en büyük ve en güzel örneğidir. Söyleyeceklerimizle sizleri sıkmak istemiyorum. Yahya Kemal Osmanlı'da neyi özlememiz gerektiğini herkese söylüyor. Onun o güzel üslubu, onun o güzel söyleyişi net cevaplar veriyor. Bakın ne diyor :

" Özleyeceğimiz şeyler eski saltanatın şanları, şerefleri, bayrakları, medeniyeti , musikisi, mimarisi ve şiiridir. Lakin şekli, idaresi, siyaseti değildir."

Başkanlık sistemine destek ve Osmanlı'ya özenme sizce de biraz şekilcilik değil midir? İçi doldurulmamış ve uygulanması mümkün olmayan sistemlere özenmek ne kadar mantıklıdır ki?

Neden güçlü olmak için illa aslan postu giyiyoruz ki ? Neden aslan olmak için çabalamıyoruz ki?

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

İtap
Suriye
 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin