Durum Çok Ciddi

Facebook'da başkaları tarafından kendisi adına hesap açılarak paylaşımları ile memurluktan atılacağı, göz altına alınacağı gibi korkuya kapılan okumuş cahillerimiz var bizim.

Durum çok ciddi, yapmadığım paylaşımlar yüzünden ceza alma ihtimalim var. Tek profilimin bu olduğunu beyan eder, doğabilecek her türlü problemden Facebook sorumludur.

Evet arkadaşlar, bu ve buna benzer onlarca farklı troll açıklama türedi. Bizim insanımız da her seferinde detayını düşünmeden bir sazan edasıyla hemen bunu paylaştı. Bunu paylaşan insanların okumuş, tahsil görmüş insanlar olması da işin en ilginç yanı.

Duyuru içerisinde geçen bilmem ne bilmem ne sosyal ağlar bildirgesi tarzında bir tüzükten bahsediliyor. Bu tüzüğün, yasanın, bildirinin olup olmadığına dair kısa bir Google araştırması dahi yapmıyorlar. Oysa ki erinmeyip bu paylaşım içerisindeki bahsi geçen bildirge ismini işaretleyip sağ tıklasalar ve Google ile ara deseler anında bunun sahte bir haber olduğunu görecekler. Büyük haber siteleri bu konuyla ilgili sürekli haber yapıyor, çünkü insanımız sürekli her yeni olayda sazan gibi bu tarz paylaşımlara devam ediyor.

Nerden çıkıyor bu durum çok ciddi, yapmadığım bir paylaşımdan dolayı beni meslekten atabilirler mevzusu. Hatta tam bu cümleyi kurduğumuzda şöyle bir şey ifade etmek istiyorum. Memur olmayan kişilerin bile memurluk ile ilgili bu sahte paylaşımı yaptığını gördüm. Kardeşim sen zaten özel sektörde asgari maaşla çalışan adamsın, memurluktan seni yapmadığın bir paylaşım için nasıl atacaklar.

Nedir Peki Ciddi Olan?

Bu noktada ciddi olan durum şudur, her seferinde aynı hatalara düşüyor olmamız. Bizi onlarca farklı kişi uyardığı halde her yeni toplumsal olayda bu tarz spekülasyon içeren paylaşımları korkarak bizim de hemen profilimizde paylaşma ihtiyacımız, dürtümüz. Bu olaylara ve kavramlara sorgulamadan yaklaşmamızın bir aynası niteliğinde. Hukuk devleti içerisinde yaşıyorsunuz, neden bu korkunuz?

Bilişim Suçları ile ilgili devletin birçok kurumunda onlarca farklı birim mevcut. Bu arkadaşlar yapacağı incelemede sahte hesabın daha yeni açıldığını, sadece birkaç resim ve birkaç paylaşım olduğunu görmeyecekler mi? Sizin 2011 yılında gittiğiniz bir piknikte paylaştığınız resmin altına 7 farklı arkadaşınızın yazdığı komik yorumlar ve onlara verdiğiniz eğlenceli cevaplar bu sahte hesaplarda olacak mı? Mutlaka ki olmayacak. Öyleyse bilişim suçları ile ilgili birimler ve davanıza bakacak olan hakim hangi hesabın gerçek hesap olduğunu düşünecektir?


Neden Bu Tarz Spekülasyonlar Çıkarılıyor?

Bu tarz paylaşımların çıkış noktası tamamen eğlence ve yapan kişilerin kendinden daha cahil gördükleri kişileri aşağılama istekleri. Kimi zaman tahsil görmemiş kişiler bunu başlatarak sorgulayıcı tavrın diplomada değil, beyinde bittiğini göstermek adına (en azından kendi çevresindeki arkadaşlarına karşı) bu tarz girişimlerde bulunuyor. Sadece keyif aldıkları için yapıyorlar bunu. Toplum bunu paylaştığında herhangi bir maddi kazançları olmuyor. Ancak insanlar ile dalga geçerek eğlenmek istiyorlar.


Nasıl Hareket Etmeliyiz?

Bize paylaşın diye sunulan her şeyi paylaşmadan önce sorgulamalıyız. Düşünmeden paylaştığını şeyler, reel hayatta da bazı kavramları sorgulamadan uygulamanız için sizde bir bilinç altı alışkanlığı haline gelecektir.

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

TARİHE DİPNOT
ŞİRK-ET DEVLET
 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin