SEÇİME DAİR

Vicdansızlık; hangi ölçüye, hangi yaşanmış seçim tecrübesine istinaden İYİ PARTİ'nin almış olduğu oyu analiz ediyor, yorumluyor; hatta küçümsüyorsunuz.

...
İYİ PARTİ'den beklentiler çok yüksek olmuş olabilir. Recep Tayyip Erdoğan da bunu fark ediyordu ki; devletin TV'sini bir tarafa bırakalım, özel TV'ler bile muktedirlerin dolaylı veya doğrudan tehditleri ile İYİ PARTİ'ye ambargo uygulandı, her türlü şekilde eteğinden çekildi, kedisini ifade etme imkanı tanınmadı.
...
İYİ PARTİ oy oranının %20'lerde olduğunu ifade ettiği günlerde Hakan Bayrakçı'nın da aynı verilere ulaştığını belirttiğinde; (Bu arada Hakan Bayrakçı'nın bir gece boyunca nezarethaneye konduğunu da unutmayalım. Sizce neden olabilir) CHP henüz adayını açıklamamış, "15 vekil hareketi" de yapılmamıştı. Bu noktaya kadar İYİ PARTİ' nin oy oranı %20'ler deydi.
...
Bu arada CHP, geçmişte olduğu gibi ''Demokrasi ve mağdurlarına sahip çıkma geleneğini; (Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması, MHP'ye yapılan kaset suikastında, baraj altında kalma ihtimaline karşı MHP'ye oy verilmesi) İYİ PARTİ'yi meclise sokmama kalleşliğine karşı 15 vekil hareketini gerçekleştirmesi ile devam etti.
...
''15 vekil Hareketi'' İYİ PARTİ'nin seçime girmemesi riskini ortadan kaldırdı. Bu demokrasi operasyonuna, gündem belirleme ve ülke siyasetinde inisiyatif sahibi olmaya; Muharrem İnce gibi CHP tabanının istediği bir ismin de Cumhurbaşkanı adayı olarak belirlemesi gibi demokrasiye katkı çabası CHP seçmeninde öz güven patlaması, dolayısıyla partilerine sahip çıkma duygusunu yarattı. İşte bu duygunun yarattığı sinerji ile anketlerde İYİ PARTİ'ye kaymış olan CHP oylarının büyük bir ekseri-yatı CHP'ye tekrar dönmüştür. Bütün bu gelişmelerin seçmen davranışlarını etkilememesi mümkün değil. Dolayısıyla, İYİ PARTİ'ye yapılan kalleşlikleri görmeden, bilmeden İYİ PARTİ'nin aldığı seçim sonuçlarını doğru yorumlamak mümkün değil.İYİ PARTİ olarak muktedirlerin hesaplarını alt üst ettik, görülmüyor mu. MHP AKP' den gelen %7 (%49.5-%42) emanet ahde vefa oyları ile baraj altında kalmaktan kurtuldu ancak bu sonuçtan nasıl mutlu olunabiliyorsa, mutlular; diğeri ise, yani AKP'nin 293 vekille yetinmesini sağladık.
...
Çok garip; Abdullah Gül'ü çatı aday gösterme gayretine düşen CHP yönetimi, Meral Akşener lehine niçin aday çıkarmamayı düşünmedi anlamak mümkün değil. Oysa en kıdemli CHP'liler bile CHP ve solun toplam oyunun %30'u geçmediğini hep bir ağızdan söylerler ama gene her zaman karşı taraftaki %70'den bir şey almaya değil, %30'a talip olurlar. İşte CHP'nin bu "Hesapsızlığı" tekrar Recep Tayyip Erdoğan'nın önünü açmıştır.
...
Meral Akşener ile bir defa dahi muhatap olmayan Recep Tayyip Erdoğan'ın buradaki düşüncesi; karşısında başarılı olabileceği aday Meral Akşener değil, Muharrem İnce olmasıdır. Nitekim FOX ve Halk TV'ler haricinde tüm medya ve TV kanalları İYİ PARTİ ve Meral Akşener'e sansür uygularken, CHP konuşmacılarını, parti yetkililerini programlarına davet ettiler. CHP'nin bundan çıkarması gereken; Recep Tayyip Erdoğan'nın Meral Akşener isminden korktuğu olmalıydı. Dolayısıyla, tedbirini de bu paralel de almalıydı.
...
Oyların dağılımına gelince; MHP'nin %11 oyunun sadece %4'ü tabanına ait olup, kalanı ise AKP seçmeninin, hükumete ve AKP'ye kayıtsız, şartsız yardım eden Devlet Bahçeli'ye karşı vefaya binaen verilen oydur. Yani Türk milliyetçileri MHP den desteğini çekince, yerini AKP'nin Devlet Bahçeli'ye olan minnet oyları doldurmuştur. Diğer bir sonuç ise; Türk milliyetçileri inanç, ilke ve ülküleri için yarınlara dair beklentilerini İYİ PARTİ çatısı altında gerçekleşebileceğini düşünüyorlar. Bunun gerçek yansımasını önümüzdeki mahalli seçim sonuçlarında göreceğiz.
...
Muharrem İnce'nin oyunun artması, CHP'nin de azalmasının nedeni çok basit; CHP seçmeni barajı aşmaları için HDP'ye oy verdiler; buna mukabil de HDP seçmeni, CHP seçmeninin jestine karşılık Muharrem İnce'ye oy vermişlerdir.
...
Meral Hanım'ın partisinden az oy almasına gelince; gerçek şu ki Muharrem İnce rüzgarı esmiştir ve doğal olarak CHP kökenli İYİ PARTİ'liler de bundan etkilenmişlerdir. Sözde sahibinin sesi bir gazeteci bu durumu Meral Hanım'ın istifa etmesi gerektiğine kadar götürüyor ama halt etmiş. O ilk önce kendisini, efendisinin azatlık kabul etmeyen, iflah olmaz kölesi olmaktan kurtarsın.
Mehmet SoralBu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

×
Yayınımıza abone olun

Sayfamızda yayımlanan yazıları kaçırmamanız için yayınımıza abone olun.
Aboneliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

NEREDE/NERELERDE HATA YAPILDI?
GEÇEN HAFTAYA DAİR
 

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin