ATATÜRK, LENİN VE PUTİN

20220224-153248EWhRT25XgAAlEHg

Ben gerçekten anlamıyorum! Lenin ile Putin arasında ne gibi bir benzerlik var ki, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı yıllarında Sovyetler Birliği ile kurduğu iyi ilişkilerden yola çıkarak Putin'i destekleyelim diyorsunuz? Doğru, Kurtuluş Savaşı yıllarında bize adam akıllı desteği sadece Sovyetler verdi. Ama o zaman başta olan Lenin'di. Lenin'in Atatürk'e duyduğu hayranlık zaten demeçlerinden bel...

Devamını Oku

KIZIL DEVRİM - I

KizilDevrim-I

Barut Fıçısı

Bir tarafta ihtişamlı sarayları, tiyatroları, operaları ve kiliseleri, diğer yanda ülkenin üretimhanesi olan bir zamanların Çarlık Rusyası'nın başkenti Petrograd savaşın 3. yılında zamanlı bomba gibiydi.

Ekonomisi hala büyük çapta tarıma dayalı bu büyük ülkenin hiçbir kentininin nüfusunda proleteryanın oranı bu kadar yüksek değildi. Kent nüfusunun yaklaşık beşte biri, yaklaşık 390 bin işçi, ağırlıklı olarak Vıborg tarafında konumlanmış, bacalarından kara kara dumanlar tüten silah ve araba fabrikalarında çalışıyordu.

Devamını Oku

KIZIL DEVRİM - II

KizilDevrim-II2c

Sönük Kıvılcım

Kerensky Taaruzu'nun faciaya dönüşmesi zaten bir hayli zayıf konumda olan geçici hükümet, menşevik ve toplumcu devrimcilerin koalisyonunun itibarını daha da zedelemişti. Rusya'yı krizden çıkarmak için hiç bir stratejileri olmadığı daha da bariz belli olmuştu.

Eğer Lenin'in hükümete karşı hamle yapması için mükemmel bir zaman varsa o da Almanlar'ın gittikçe ilerlediği bu yaz gelmişti işte…

Devamını Oku

KIZIL DEVRİM - IV

KizilDevrimIV

Gelen Vakit

Petrograd, 25 Eylül 1917.

Kerensky yine yeni bir hükümet kurmakla meşguldü. Her ne kadar menşevik ve sosyal devrimciler kabinenin yarısından fazlasını oluştursalar da, dışişleri gibi hükümetin anahtar konumlarını Kerensky kendine yakın olan isimlerle doldurmuştu. Kendisi başbakan ve başkomutan görevlerine devam edecekti.

Devamını Oku

KIZIL DEVRİM - V

KizilDevrimV

Devrim Başlıyor 

21 Ekim'de Trotzki kışlalara 'Askeri Devrim Komitesi'nin komiserlerini kışlalara göndermeye başlamıştı. Ne Trotzki'yi, ne de komiserleri kimse engellemiyordu. Böylece arda arda kışlalar üzerine hakimiyet kurarak şehrin askeri gücüne sahip olmuşlardı.

Askerler bu duruma dünden razılardı. Savaştan nefret ediyorlardı, geçici hükümetten nefret ediyorlardı ve belki de en önemlisi; Kerensky'den nefret ediyorlardı. 

Devamını Oku

 Galeri

 Blog Takvimi

Lütfen takvim görünümü hazırlanırken bekleyin