By S Sava on Perşembe, 23 Haziran 2016
Category: Yaşam

Zahmet Gerekçelendirmesi

Önce düşünce hatası (cognitive dissonance) denen şeyin tanımıyla başlayalım.

Nedir bu? 

Sosyal psikoloji alanındaki en önemli isimlerden olan Leon Festinger'in teorisine göre düşünce hataları insanların kendi içlerindeki tutarlılığı sağlama çabalarından kaynaklanır. İnsan beyni, kendisine rahatsızlık veren herhangi bir olay ya da düşünceye karşı bir reaksiyon vererek karşı bir düşünce geliştirir. Bu karşı düşüncelerin mantıksız olduğu durumlarda da düşünce hataları oluşur. 

Psikologların tespit ettiği 100'ün üzerinde düşünce hatası kalıbı vardır. Aşırı genelleme, duygusal sebep bulma, kişiselleştirme, ya hep ya hiççilik, kişinin kendisini değil çevresini değiştirme çabası, önyargı bazlı sınıflandırmalar bunların en bilinen örnekleridir.

Hepimizin sıkça düştüğü bu düşünce hataları reklamcıların, ürün pazarlamacılarının, tezgahtarların, sigortacıların, politikacıların ve daha bir çok grubun sürekli faydalandığı açıklarımızdır. Davranışsal ekonomi denen alan büyük ölçüde sıradan insanın düşünce hatalarının harcama alışkanlıklarına etkisinin incelenmesi üzerine kurulmuştur.

Buraya kadar okuyup kafa ütülediğimi düşünebilir ve yazının başlıkla ne alakası olduğunu sorgulayabilirsiniz. Aslında haklısınız da. Yavaştan konuya girelim o zaman. 

Yazımda çok yaygın ve bir o kadar da tehlikeli bir düşünce hatasını incelemek istiyorum. İngilizce "Effort justification" teriminden tercüme edildiği haliyle zahmet gerekçelendirmesi diyebiliriz buna. Peki nedir bu? Kısaca şu şekilde tanımlayabiliriz : Kişi, uğruna çok emek ve zaman harcadığı işlere yüksek kıymet biçer. Hatta bazen bunları dünyanın en önemli işleri olarak görebilir. Dobelli'den bir kaç örnek aktaralım: 

Peki iş hayatında:

Dini konularda:

Siyasette yok mu bunun örnekleri. Fazlasıyla:


Sivil toplum kuruluşlarında, sporda, sanatta kısacası hayatın her anında zahmet gerekçelendirmesi örneklerine rastlayabiliriz. Düşünce hatalarının farkına varmak, sağlıklı fikir yürütmemizi engelleyen irrasyonel tavırlarımızdan kurtulmak için önemlidir. Düşünce hataları ve günlük hayatta farkına varmadığımız mantıksız hallerimiz hakkında ufuk açması için aşağıdaki kitapları tavsiye edebilirim: 

Leave Comments