By Dogan Ay on Pazar, 22 Mart 2020
Category: Yaşam

TOPLUMSAL BİLİNÇ ve CORONA

İnsanların beraber yaşama istediği  toplum adı verilen yapıyı oluşturmasına ve o toplumla belirli bir düzen içinde yaşamaya çalışmasına neden olur.

Bu çaba, gayet insani gözükse de o toplum kurallarına uymadığınız sürece o toplumda  karmaşa yaratmaktan başka bir işe yaramaz toplumsal hayat. Düzen ne kadar iyi kurulmuş olursa olsun; düzen zaman zaman bir kişinin zaman zaman ise bir grubun yönetmesiyle korunur. Düzen, menfaatler karşılıklı olarak uyuştuğu sürece kaosu azaltsa da sonsuza dek sürmez. Toplumsal ahlâk toplumsal paylaşım ortak yaşama kuralları bozulursa mutlaka kaosu da beraberinde getirecektir.

İnsanlar bireysel çıkarlarını düşünmekten kolayca vazgeçemedikleri için toplumsal olarak düşünmeyi hep unuturlar. Toplumsal düşünüşün eksikliği yüzünden kaos hep devam eder.

Toplumsal düşünüş, bireysel çıkarların önüne geçmedikçe kaos, kendini hatırlatan ataklar yaparak varlığını sürdürür. 

Yapay mutluluklar  bizlerin kaosun kökenini düşünmemizi engelleyecektir.

Bugün ülkemiz ve dünya corona belası ile boğuşurken toplumsal bilinç ve toplumsal hayatımız  büyük bir sınavdan geçmektedir. Toplumsal hayatımızla birlikte sosyal devlet anlayışımız da büyük bir sınav vermektedir.

Virüsle mücadelede toplum olarak sınıfta kaldık bugüne kadar. Sokağa çıkmayın çağrısına kadercilik bakış açısıyla bize bir şey olmaz anlayışını birleştirip adeta virüse buyur gel dedik. 

Oysa bizim yapmamız gereken önce kendi sağlığımızı  ve sonra toplum sağlığını korumak olmalı. 

Kurallara elimizden geldiği kadar uymaya çalışmak toplumsal bir sorumluluktur.

Corona ile mücadele için başlangıç noktamız kendimiz olmalı. 

Bu virüsün nasıl yayıldığı nasıl bulaştığı üç aşağı belli olduğuna göre toplumsal bilinç ile bu olayı atlatabiliriz. 

Toplum olarak yaşamanın kurallarını kafamıza göre değiştirmeden değiştirmeye kalkmadan yaşamak birici öncelikli görevimizdir. Bu görev hem kendi sağlığımız hem toplum sağlığı açısından önemlidir. Toplumsal bilinç ile bu virüsün salgın olmasının önüne geçme imkanımız olabilir. Belki bu salgının önüne geçmesek bile en az zarar ile bu salgını atlatma gücümüz toplumsal bilinçtir. 

Bugün bir kaos ortamı varsa bunun en büyük sorumlusu bizim toplumsal bilinçsizlik  ve ahlaki degerlerimizdeki çürüme olacaktır.

Doğan Ay 

Related Posts

Leave Comments