By Sevginaz Hamevioğlu on Cuma, 09 Şubat 2018
Category: Tarih

DÜNYA HARİTALARINI KİM ÇİZİYOR, NE KADAR DOĞRU...

İlişikte üç adet harita görüyorsunuz. Üstteki okullarımızda gösterilen harita. Ortadaki 70'li yıllarda ortaya çıkmış ancak nedense(!) kabul görmemiş harita. Alttaysa her iki haritanın kıyaslaması yer alıyor. Çocukluğumuzdan beri dünya haritası diye öğretilen haritaya gözden geçirelim:


Yanlış olduğu bilinen bu haritada neden ısrar ediliyor?

16. yüzyılın en önemli matematikçi ve haritacılarından olan Gerardus Mercator, Dünya'nın iki boyutlu haritasını çizme teklifi alır. Üç boyutlu gezegenimizi düz zemine iki boyutlu olarak indirgeyebilmek için gerekli hesaplamaları yapar ve haritacılıkta kullanılan 'Mercator Projeksiyonu' denklemini kurar. Haritasını buna göre çizer. Ne var ki kaşifler haritada bir tuhaflık olduğunu sezerler. Haritada küçük görülen yerlerin amiyane tabirle 'git, git bitmediğini' büyük görülen yerlerin ise 'bir adımda geçildiğini' fark ederler.

Ta ki 400 yıl sonrasına kadar. Yıl 1974. Alman bilim adamı Arno Peters'in, Antik çağlardaki kaşiflerin haritalarının bilinen dünya haritasından farklı olması garibine gider. "Hepsi yanılmış olamaz" diye düşünür ve kolları sıvar. Kısa sürede bilinen dünya haritasının önemli bir bölümünün yanlış olduğunu anlar.

Çalışmalarını dünya ile paylaşır. Peters'ın geliştirdiği Peters-Galls Projeksiyonu dünyanın en doğru haritası olarak kabul edilir. Hazırladığı haritalardan 80 milyon adet bastırır. Bir harita kitabı da bastırır. Ancak kitlelere bir türlü ulaşamaz. Dünya ortaya çıkan gerçeği görmezden gelir ve yalanda ısrar eder.

Masum bir bilimsel yanlış bugünün en önemli propaganda malzemelerinden biri olmuştur. Orta resimdeki haritayı incelerseniz Dünya'nın merkezinin Avrupa değil Kuzey Afrika olduğunu görürsünüz.

Kanada ABD'nin Kuzeyinde devasa bir ülke gibi duruyor. Ama gerçek boyutlarında dünyanın kuzeyine sıkışmış bir ülke görünümünde.

Kuzey Amerika Güney Amerika ile hemen hemen aynı hatta daha büyük bir kıta konumunda. Ancak gerçekte Güney Amerika, Kuzey Amerika'dan gözle görülür bir şekilde daha büyük.

İngiltere Mercator Projeksiyonu, İngiltere'yi Dünya'ya hakim bir noktaya konumlandırır. Gerçek dünya haritasında ise İngiltere Kuzey Denizi'nde sıradan bir ada gibi görünmekte.

Rusya Mercator Projeksiyonunda korkunç boyutlarda büyük görünüyor. Ama Gerçek dünya haritasında Asya'nın kuzeyinde bir çizgiden ibaret.

Sonuç olarak; egemen güçlerin dünya politikası haritada gösterilenle paralel gitmiyor mu? Sonuçlara baktığımızda ister propaganda olarak tanımlayalım istersek komplo teorisi diyelim, büyük bir kandırmacayla karşı karşıya olduğumuz yadsınamaz bir gerçek. Gerçek dünya haritasını uydularımızdan da yararlanarak Türkçe isimleriyle hazırlayıp kullanmalıyız..

Sevgi ve saygılarımla 

Related Posts

Leave Comments