Para birimi geçen ay yapılan seçimin ardından 12 gün üst üste değer kaybetti
Ortodoks politikaya geri dönüleceğine dair piyasa beklentileri artıyor
Tüccarların, hükümetin yeni ekonomi yönetiminin maliyetli müdahalelerden vazgeçtiğinin bir işareti olarak, devlet kreditörlerinin onu savunmak için dolar satışlarını durdurduğunu söylemesiyle Türk lirası Çarşamba günü bir yıldan uzun bir süredir en fazla düşüşü yaşayarak yeni bir rekor kırdı.
Para birimi yaklaşık %7 düşerek dolar başına 23,1621'e kadar geriledi ve üst üste 12. günde de zayıfladı. İstanbul'da saat 11:15'te %6,2 daha düşük seviyeden işlem görüyordu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yönetiminde eski Merrill Lynch stratejisti Mehmet Şimşek'i hazine ve maliye bakanı olarak ataması, piyasalara devlet müdahalesinin azaltıldığı daha ortodoks bir ekonomi politikasına dönüş beklentilerini ateşledi. Lira, 28 Mayıs'taki ikinci tur seçimlerinden bu yana dolar karşısında %12'den fazla değer kaybetti.
Türkiye'nin devlet bankaları döviz piyasasına müdahaleleri hakkında yorum yapmıyor. Merkez Bankası'nın eski bir başkanı 2020 yılında yaptığı açıklamada, devlete ait kredi kuruluşlarının yasal sınırlar çerçevesinde işlem yaptığını ve döviz piyasasında aktif olmaya devam edebileceğini söyledi.
Diğer Türk piyasalarında, ana hisse senedi endeksi %3,1 yükselerek oylamadan bu yana elde ettiği kazançları %21'e çıkardı ve bu yılki kayıplarını tersine çevirdi. JPMorgan Chase & Co. endeksine göre, Türkiye'nin dolar tahvilleri de yükselişini sürdürdü ve yatırımcıların Türkiye'nin dolar borcunu tutmak için ABD Hazine tahvillerine kıyasla talep ettiği ekstra getiri bu hafta 44 baz puan azaldı.
Merkez Bankası'nın faiz oranlarını belirlemek için bir sonraki toplantısı 22 Haziran'da yapılacak ve yatırımcılar, şu anda Başkan Şahap Kavcıoğlu tarafından işgal edilen en üst görevdeki bir değişiklik tahminleriyle beslenen bir artış bekliyor. Erdoğan gibi düşük faiz oranlarını savunan Kavcıoğlu, görev süresi boyunca enflasyon 24 yılın en yüksek seviyesine çıkarken bile gösterge faiz oranını %19'dan %8,5'e düşürdü.
Görüşmelerden haberdar olan Bloomberg'e konuşan bir yetkili, ABD'de bankacılık yapan Hafize Gaye Erkan'ın potansiyel bir aday olduğunu ve Pazartesi günü Ankara'da Şimşek ile görüştüğünü söyledi.
Bloomberg Economics'in söylediği...
"Hükümetin fiyatlandırma ve vergi politikalarının, seçim öncesi ve depremle ilgili mali harcamalar ve destekleyici para politikası duruşu ile birlikte ileriye dönük enflasyonist baskıları artırmasını bekliyoruz. Bu nedenle, fiyat artışlarının yaz aylarında yeniden %40'ın üzerine çıkacağını ve yılı %43 ile tamamlayacağını tahmin ediyoruz."Selva Bahar Baziki, ekonomist
Erkan yaklaşık on yıl boyunca Goldman Sachs Group Inc. şirketinde çalıştı ve San Francisco merkezli kredi kuruluşu First Republic Bank'ın eski eş CEO'su. Erkan'ın First Republic'ten ayrılmasından sadece bir yıl sonra banka, ABD tarihinin en büyük ikinci iflası oldu.
Şimşek ve ekibi, liradaki zayıflığın gelecek yıl yapılacak yerel seçimler öncesinde enflasyonist baskıları artırmasıyla zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya kalacak. Geçen ay manşet enflasyondaki yavaşlamaya rağmen çekirdek enflasyon hızlandı.
Goldman Sachs Group Inc. analistleri, para birimi üzerindeki artan baskıyı gerekçe göstererek dolar-lira paritesine ilişkin tahminlerini kısa süre önce yukarı yönlü revize etti. Banka, 3 Haziran tarihli bir rapora göre, liranın 12 ay içinde dolar başına 28'e kadar değer kaybedeceğini öngörüyor.
Fujitomo Securities Baş Teknik Analisti Tetsuya Yamaguchi, Japon perakende yatırımcı akışlarının Çarşamba günü erken işlemlerde para biriminin düşüşüne katkıda bulunmuş olabileceğini söyledi. "Türk lirası zayıflamaya devam ettikçe, lira ve yen piyasasında bazı stop-loss'lar tetiklenmiş olabilir," diyen Yamaguchi, yen-lira ticaretinde artan hacimlere dikkat çekti.
Kaynak: T. Özsoy & K. Karakaya, Bloomberg