SİGARA, HARAM ve FETVA

Diyanet İşleri Başkanımız "Sigara kesin ve kati haramdır" diye fetva vermiş. Yılların tiryakisi olarak bu fetva için bir şey diyemem.

Iyi de ağa trilyonluk cami yaptırıp önünde dilenen insanlar için ne diyorsun? Bu insanlar için bir fetva yok mu?

Yolsuzluk rüşvet adam kayırma yalan söyleme lüks hayat hırsızlık adaletsizlik kamu malını yürütme haksız kazanç gibi konularda Islâm hükmü yok mu?

Bunlarla ilgili fetva verebilir mısınız mesela?

Kul hakkı kamu hakkı konusunda bir fetva var mı belleğinizde? Sigara konusundaki bu hassas duruşunuzu israf konusunda da gösterebilecek misiniz?

Kişiye özel fetva olur mu bay başkan?

Bu Islâm dininde adalet denilmez mi hiç? Sınavlarda ihalelerde yapılan adam kayırmacı tutum ve davranışlar Islâm ne buyuruyor mesela?

Şatafat gösterişli davranışlar Islam'a ne kadar uygundur? Islâm itibardan tasarruf edilmez diyor mu? Diyorsa bu itibarın ölçüleri var mı? Yoksa bunula ilgili bir hüküm yok mu?

Islam'ın toplumsal değerler konusunda duruşu nedir? Komşusu aç yatarken dinin fetva makamı milyarlık araçlarla geziyorsa bu itibar mıdır? - Sizin komşular kastedilmiyor bu arada-

Sigara içmek kötü bir alışkanlık doğru itirazımız yok. Peki insanların gelecekleriyle oynamak günah görünüyor mu oturduğunuz yerden? Buna da kafanıza göre fetva mı uyduracaksınız yoksa?

Ballı börek tatlısı hadi bakalım hayırlısı.

"Sigara kullanmaktan zarar gören kimse, sigara yerine bal da olsa zarar veriyorsa o bile haram olacaksa, aynı şekilde sigara kullanması da haramdır." diyen alimler de bulunduguna göre bu haram nereden çıktı?

Sözü burada uzmanına bırakalım. Belki diyanet işleri başkanı haram kavramını bundan sonra daha dikkatli kullanır.

Ömer Nasuhi Bilmen, Hukuk-ı İslâmiyye ve Istılahatı Fıkhiyye Kamusu isimli ünlü eserinde "haram"ı şöyle tanımlıyor: "İşlenilmesi şârii mübin tarafından nehiy ve men edildiği kat'î delil ile sabit olan herhangi bir şeydir" .

Görüldüğü gibi haram ancak "şâri'-i mübin" , yani Allah tarafından konulur ve varlığı sadece "kat'i delil", yani kesin kanıt ile ispatlanır.

Şimdi konuyu biraz daha açalım.

I. HARAM KOYMAYA KİM YETKİLİDİR?

Yukarıdaki tanımdan anlaşılacağı üzere haram koymaya ancak "şâri'-i mübin", yani Allah yetkilidir. Sigara veya tütünün haram olduğuna dair bir ayet yoktur. Sigaranın haram olduğunu savunanlar da sigara veya tütün anlamına gelen bir kelimenin Kur'an-ı Kerim'de geçmediğini kabul etmektedirler."