Tuhaf-Tekinsiz-Ürpertici-Garip- Ürkütücü gibi kavramları gündelik yaşamımızda duymuşuzdur. Örneğin çocukluğumda, TEKİNSİZ sözcüğünün kullanıldığına tanık olmadım ama "TEKİN" kavramının olumsuzlanmasını, "değil" sözcüğü ile kullanıldığını biliyorum. Büyüklerimizin böyle uyarıları olurdu:

- O çocuk hiç Tekin değil.
- O koruluk alana gitmeyin Tekin değil.
- Tekin olmayan bir adam. vs vs gibi

Bu kavramların bazı makalelerde yerinde kullanılmadığı da okurken denk geldiğim bir husus. Yerinde kullanılmayan kavramlar ile yapılan bazı edebiyat analizlerine de denk gelmişliğim var.

Tadımlık kitaptan bu kavramlara yaklaşım örneği vereyim:
"Tekinsizlik hissi ya hiçbir şey olmaması gerekirken bir şeylerin olması durumunda ya da bir şeyler olması gerekirken hiçbir şey olmaması durumunda ortaya çıkar"
"Tekinsizlik Yokluğun yetersizliği ya da mevcudiyetin yetersizliğinden meydana gelir."

Kitap, Freud'un "unheimlich" kavramı üzerinden yapılan incelemeyle başlıyor. Sonra korku, bilim kurgu edebiyatından örnekler üzerinden derinleşiyor.

İtiraf etmeliyim ki bu kitaptan çok keyif almadım. Bunun nedeni incelemeye konu edilen eserler ve yazarları okumamış olmamdan kaynaklanıyor. Ben hiç bilim kurgu edebiyatına ait kitap okumadım Korku filmlerini bilirim de korku romanları, hikayeleri içeren kitapları okumadım. Bilim kurgu ve Korku eserleri hiç ilgimi çekmedi bu konuların tam cahiliyim.

Ancak şunu biliyorum, bu konunun yazarlarının ülkemizde de ilgi çektiğini oğlumun okuduklarından biliyorum.

Bu kitabın ele aldığı yazarlardan olan H.P. Lovecraft'ın hiç bir kitabını okumadım. Diğer yazar Philip K. Dick de okumadım. Bir başka yazar H. G. Wells'in ismini duymuşluğum ise "Dr. Moreau'nun Adası" eserinin sinemaya aktarılmasından duymuştum. Filmi izlediğimi biliyorum ancak belleğimde bir yeri de yok.

Son dönemde H. G. Wells'in iki kitabını alıp okudum. Biri H. G. Wells'in Rusya'ya 1920 yılında gerçekleşen gezisini anlattığı "Gölgeler İçinde Rusya" kitabıydı. Diğeri ise, "Ağrı Dağı Yolcusu Kalmasın" isimli ütopik bir eserdi. Çok da zevk almamıştım bu kitaplardan

Ancak bu türden hoşlananlar, eminim kapağını paylaştığım kitabı ilgiyle okuyacaklar ve tat alacaklardır. Ayrıca Stanley Kubrick, Jonathan Glazer, A.Tarkovsky ve Christopher Nolan gibi yönetmenlerin filmlerine ilgi duyanlar da bu çalışmadan hoşlanacaklardır.
Kitabın yazarı Mark Fisher, doktorasını Warwick Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde yapmış. Siyaset, popüler kültür ve müzik üzerine yazılar ve kitapları varmış.