Anatomy of a Murder ya da Bir Cinayetin Tahlili

Bugün Duke Ellington'un 1959-1961 Colombia Studio albüm koleksiyonunda yer alan, önce plak olarak sonradan da CD haline dönüştürülmüş albümlerini dinledim.

Bu koleksiyonun arasında "Anatomy of a Murder" isimli filmin müziklerinin derlemesinden oluşmuş bir CD vardı.

"Anatomy of a Murder" bir sinema klasiği. Bu film sinema tarihinin en iyi mahkeme filmleri sınıfında önemli bir film. Bir çok ödüle aday gösterildi bir çok da ödül aldı. Bu filmin müziğini de Duke ELLINGTON yaptı.

Evet, siyah beyaz, 1959 yapımı. O yıllarda bir küçük Amerikan kasabasında, karısına tecavüz eden bar sahibini öldüren genç bir teğmenin mahkemesi ve savunmasını içeren enteresan bir filmdir.Bu film 2 saat 40 dakika sürer ve her sahnesi (bence) bir tiyatro oyununun bölümlerigibi güçlü oyunculuk içerir.

Her neyse sinema tarihinde;"Tecavüz", "sperm", "gebelik önleyici", "seks", "külot" gibi o dönem için şoke edici sözcüklerin sıkça kullanıldığı "bir filmdir. Yani bir zamanların ABD sansüründen ilk kez geçen bazı sözcükler bunlar.

Ayrıca hukuk açısından da, böyle bir yargı sisteminde, jürinin etkilenene bildiği sistemlerde"adaletin manipüle" edilmesini de anlatması açısından önemlidir. Mahkeme sahneleri enfestir, ki filmdeki mahkemenin yargıcı gerçekten bir yargıçtır oyuncu değildir. Zaten bu filmi, oyuncuların mimikleri için, yani yüz ve beden dillerinin kullanma becerileri için keyifle izlerim.

Ben bu filmi geçmişte bir kaç kez izlemiştim. Bugün bu albümleri dinlerken bir kez daha izlemek istedim.Jazz dinleyicileri açıcından "Duke" ikon bir isimdir.Geçek adı Edward Kennedy Ellingtondır. Ancak Jazz tarihinin DUKE ü dürü ve herkes ona DUKE şeklinde hitap eder.

Bahsettiğim "Anatomy of a Murder", siyahi bir Amerikalıya ısmarlanan ilk büyük Hollywood filmi müziği olarak tarihe geçti.Duke'ün, kendi adını taşıyan bir orkestrası vardı, (ölüm döşeğinde oğlu Mercer Ellington'a devretti) . Onun 50 yıl boyunca yaptığı yüzlerce beste, günümüze kadar defalarca çalınmış, yorumlanmış ve halen büyük ilgiyle dinlenmektedir.

Onun özellikle Rus besteci Tchaikovski'nin "Fındıkkıran" bale süitinin Jazz tınılarıyla yoğrulmuş düzenlemesine bayılırım ki bu koleksiyonda o albümü de var.(The Nutcracker Suite).

Eğer merak ederseniz bu bahsettiğim film ve müziklerini youtube da ve film sitelerinde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Günü böyle geçirdim işte ve elbette bir de kitap bitirdim onu sonra anlatacağım. Sokağa çıkmadan kendi halinizde iyi verimli vakit geçirmek mümkün, yeter ki bir şeylere ilginiz olsun. O şeylerin ne olduğunun da önemi yok, zaten kişiye özeldir birinin diğerinden üstünlüğü de olamaz.