Koronovirüsle ekonomilerin sallandığı bu zor günlerde, Berat Albayrak yönetimindeki Maliye bakanlığı boş durmadı. Avukat, mühendis, doktor, orta düzey yönetici ve benzeri çalışanlarımızı ilgilendiren bir tebliğ değişikliği yayınladı.

Tebliğin ismi Gelir Vergisi Tarifesi. Değişikliklerde çok basit. 22000 TL'den başlayan %20 gelir vergisi oranı, 18000 TL'ye çekildi.
Şöyle hesaplayalım bir şirkette baş mühendissiniz. Aylık 40000 TL brüt geliriniz var. Yıllık ne eder bu kazanç 480000 TL.
Eski tebliğde vergi olarak ödenecek rakam 149070 TL olacaktı.
Şimdiki tebliğe göre ise çıkan vergi 156460 TL. Mühendis dostumuz 7390 TL fazladan vergi ödeyecek. 

Bu fazladan ödenecek 7390 TL ne demek? Orta ve orta üst çalışanlarımızın net ücretlerinde yaklaşık %3 civarı azalma demektir.

Diğer düşük gelirli çalışanlarımız için hesaplayalım. Yıllık 150000 TL brüt kazanan bir ustabaşımız şimdi 36800 TL gelir vergisi ödüyor. Önceden 35970 TL imiş bu rakam.
Mevcut tebliğ değişikliği düşük gelirli çalışanlarımızın net ücretini %1'den az veya civarı azaltıyor.
O halde bu tebliğin asıl yükü orta ve orta üst grupta gelire sahip vatandaşlarımıza taşıttırılmış. Sabahtan akşama net gelirleri %3 azalmış avukatımızın, mühendisimizin, doktorumuzun, müdürümüzün...

Dünya çalışanını destekliyor, orta düzey gelir sahiplerine kaynak aktarıyor, hibe veriyor.
Bizde ise tam tersi, vergilerini artırıyoruz. Koronovirüs yetmez, bir darbe de maliyeden diyoruz.

Orta direğimiz fakirleşmiş, bir gecede %3 gelirinden olmuş. Kimse de çıt yok. Bir tane haber yok. Bir resmi muhalif partiden itiraz yok....

Halil Ibrahim Bayrakçı