AKP'lilerin özellikle yaydıkları ve hoşlarına giden bakın kardeşim Müslüman kardeşliği sayesinde Araplar bize havadan para filan yolluyor martavallarına kesinlikle inanmayın. Arap'lar benim tanıdığım en cimri ve en garantici insan türüdür. Rus'lardan yardım gelir bunlardan asla bedavaya bir şey gelmez... Çok sıkı pazarlıkçıdırlar. Bakınız Katar'a Varlık Fonuna yatırım sözüne neredeyse Türkiye'nin istikbaline el koyacak.

Yıllardan beri Türkiye'nin cari açığının TCMB ödemeler dengesi bilançosundaki net/hata noksan kalemiyle kapatıldığı söylenmektedir. Öncelikle cari açığı kapatan belirsiz bir kaynak filan yok. Cari açık her zaman dış borçla kapanıyor... Zira Cari işlemler hesabı ardışık son dört yılda sırasıyla -63.621; -43.597; -32.118 ;-32.590 kapandı. Bu rakamların içerisinde Net/Hata noksanın pozitif etkisi de var. Dikkat ederseniz 2015 ve 2016'da Cari açık yaklaşık 32 milyar dolar olmuş zira net/hata noksan bu yıllar için 10 milyar dolar civarı açıklanmıştı. Ondan önceki yıllar 1.5 milyar $, 2013; 2 milyar $ 2014.

İkincisi, net hata noksan kaleminin ayrıntılarını geçmişe dönük merkez bankası açıklıyor ve buluyor bazı atladıkları kalemleri. Özellikle, navlun gelirleri ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinden gelen paraları buluyorlar. 

Türki cumhuriyetlerinde iş yapmış olanlar bilir. Ödemeler pek banka sistemi üzerinden gelmez. Elden ödeme sistemiyle çalışıılır. Aynı anda parayı verip, çektiğiniz dövizciler vardır mesela. işçilere ödemeler elden yapılır. Cebine koyup maaşlarını Türkiye'ye döner işçiler.

Son olarak; Elden giren, Irak ve Suriye parası da var net/hata noksan kalemi içerisinde.
Bu net hata noksanın ciddi bir kısmı için geçerli açıklama. Benim bir yorumumda vardı "şehir efsanesi" nitelemesi... O ifade açıkça net hata noksan kalemi içerisinde var olduğu söylenen arap (Suud, körfez) parası için ifade edilmiştir. (Suriye ve Irak ayrı tutularak)

Yoktur öyle Hicazdan gelen bir para ve artı bu ülkeler para soksalar gizli kapaklı değil bankacılık sistemi üzerinden sokarlar zira hepsinin Türkiye'de bankaları var. Ben körfez ülkeleri dahil, Suudi Arabistan'la da ve Katar'la da ciddi iş münasebetleri kurmuş, tecrübeler yaşamış bir insanım. Yatırım işlerinde, transferlerde son derece rigid, batı standartlarında, ratinglere ve track recordlara bağlı kalarak çalışıyorlar. Zaten Katar dahil fonlarının hepsinin başında özellikle İngiliz profesyonel yöneticiler var. Yok öyle kafasına göre kontrolsüz para harcayabilme lüksü. Hele ki Türkiye için... Katar'dan Türkiye'ye gelen her kuruşun hesabı bellidir. TCMB kayıtları altındadır. Yanlış hatırlamıyorsam son 10 yılda toplam 1,5 milyar $ bir paradan bahsediyoruz.

Kaçakçılık ve kara paralar her dönem sistemimize giriyordu zaten. Yeni değil, biliyorsunuz Türkiye narkotik güzergahın kilit ülkesi... Hala bu paralar Türkiye'ye geliyor mu? Avrupa'ya transferler Türkiye üzerinden mi oluyor açıkçası bilmiyorum... Bir soruşturmak gerekiyor. Ama tekrar özetliyorum, net hata noksanın asıl kalemi takip edilemeyen Irak, suriye kara para dahil her türlü alışverişleri, Türki cumhuriyetlerle elden ödemeler. Kaçırılmış navlunlar, Yurt dışı müteahhitlerin Türkiye'ye kar transferi... 

Bu noktada, bilanço denkliğini sağlamak için TCMB net/hata noksanı abartacak şekilde şişiriyor mudur sorusu haklı bir soru olabilir. "Şişirelim ödemeler dengemiz biraz düzgün gözüksün" kaygılarıyla... açıkçası bilemiyoruz ve ben pek sanmıyorum ama burası Türkiye, nihayetinde böyle makyaj operasyonları Dünya'nın en saygın kuruluşlarında dahi patladı... Fakat gene tekrar ediyorum bu ihtimali açıkçası ben pek fazla görmüyorum. Eğer merkez bankası böyle bir operasyon yapacak olsaydı en mantıklı yıl 2013 yılıydı. Cari açık 63 milyar $'lık bir rakamla rekor kırmıştı, Net/Hata noksan ise sadece 1.5 milyar $ civarıydı.

AKP'lilerin özellikle yaydıkları ve hoşlarına giden bakın kardeşim Müslüman kardeşliği sayesinde Araplar bize havadan para filan yolluyor martavallarına kesinlikle inanmayın. Arap'lar benim tanıdığım en cimri ve en garantici insan türüdür. Rus'lardan yardım gelir bunlardan asla bedavaya bir şey gelmez... Çok sıkı pazarlıkçıdırlar. Bakınız Katar'a Varlık Fonuna yatırım sözüne neredeyse Türkiye'nin istikbaline el koyacak. 

Para asla kontrolsüz, sahipsiz bırakılacak kadar değersiz bir meta değildir. Dünya'daki bütün ve gerçek istihbarat teşkilatlarının da takip ettikleri paranın yönüdür. Zira para icraatın, operasyonun garantisidir.



Halil Ibrahim Bayrakçı