Avrupa takas bankaları Clearstream ve Euroclear bankaları Türk lirası takas işlemlerini 18 Mayıs itibariyle aralarındaki platformdan (Bridge) kaldırıyorlar.

Bu şu demek mesela Borsa İstanbul'da hisse satacak veya alacak Avrupalı bir yatırımcı bu takas bankalarının arasındaki platformdan yararlanamayacak.

Bir başka örnek; mesela yabancısınız yüksek meblağlı bir TL ödeme yapacaksınız kontratınız var, kredi vereceksiniz fark etmez. Takasbanka gidiyorsunuz TL almak için kapı duvar hadi diyor başka kapıya. Çünkü overdraft kredi hatları kapalı.

Peki, bu takas bankaları aralarındaki Türk lirası işlemleri hangi gerekçeyle kaldırdılar? Dolar kurunu 20 kuruş düşürmek için BDDK'nın bankalara getirdiği TL işlemlere sınırlama saçmalığı sebebiyle.

Bu TL işlemlere getirilen engel gerizekalılığı şu anda fiilen TL'nin konvertibilitesini uluslararası planda yok ediyor.

18 Mayıstan sonra uluslararası piyasalarda TL satmak, karşılığında döviz almak, Uluslararası piyasalarda İran riyali satmak ve karşılığında döviz almakla aynı kategoride.

Veya daha basit bir şekilde açıklayayım:
Avrupa takas bankalarının aralarındaki işlemler için bundan böyle

Ha Kırgızistan Manatı, ha TL
Ha Cezayir Dinarı, ha TL
Ha Mozambik Meticali, ha TL
Ha Ruanda Frank'ı, ha TL

Türk lirası bundan böyle bu tip ülke paraları gibi nakit işlemlere veya anlaşmalarda kullanılmayacak ancak müşteri isterse denominatör olarak yani euro parasını isterse TL karşılığı olarak da gösterecekler.

Konvertibilite bıçağını çekti uluslararası piyasalar.

Bu kısacık metinli kararın öylesine yıkıcı etkileri olabilir ki hep beraber yaşayacağız. Boğazına kadar yabancı yatırımcıya muhtaç bir ekonomi yaratıldı ve şimdi de tek bir sent dövizin bile ülkeye gelememesiyle karşı karşıyayız.

Halil İbrahim Bayrakçı

...

Turkish Lira (TRY USD): Clearstream, Euroclear Halt Trade May 18 - Bloomberg

Clearstream Banking and Euroclear Bank have jointly decided to suspend Turkish lira transactions over a shared electronic communications platform effective from May 18, according to a statement on Clearstream's website.