Dün gece gerçek kişiler için (yani sıradan vatandaş) döviz ve altın alımlarında BSMV (Banka ve sigorta muamele vergisi) binde ikiden yüzde bire çıkarıldı. Geçen sene yüzde sıfırdı, sonra binde bir yaptılar, yetmedi binde ikiye çıkardılar bu da yetmemiş olacak ki beş kat artışla dün gece bayram hediyesi olarak yüzde bire çıkardılar.

Ne demek bu vergi?

Bankaya, dövizciye gittiniz, vergisi ödenmiş helal kazancınızı korumak amacıyla altın veya döviz alacaksınız, piyasa satış fiyatının üstüne yüzde bir net, canlı, keş vergiyi de devlete ödüyoruz.

Bu oran alış ve satışlar arasındaki makası yüzde bir daha büyütecek. Zaten makas çok yüksekti iyice artırılmış olacak ki millet altın, döviz alamasın. Veya öyle olacağını zannediyor akıllarına limon sıktığımın bürokratları.

Bu bürokratlar veya bu karara imza atan danışman takımı niçin zeka özürlü müsadenizle madde madde izah edeyim.

  1. Gerçek kişiler zaten son üç yılda alabilecekleri kadar döviz ve altın aldılar. Artık gelirler yetmediği için döviz ve altın bozdurmaya başlamışlardı. Haftalık bireysel döviz mevduatlarına bakın eriyor.
  2. Satış ve alış arasında bu kadar fark olunca ne olacak biliyor musunuz? Dövizimi bozayım sonra gene alırım diyen adam nah bozacak. Millet yapışıp kalacak döviz ve altınlarına. Amaç bu tasarrufların TL cinsine dönmesini sağlamaksa tam ters etki yapacak.
  3. Bu kafayla merkez bankası rezervleri azaltılmaya devam edilecekse bir yılda yüzde 40 değer kazanmış dövizin önümüzdeki yıl bir yüzde kırk daha değer kazanmayacağı ne malum der vatandaş ve yüzde bir vergi de öderim aziz devletime gene bu doları alırkm demesine kim mani olabilir?
  4. Gerçek kişiler için İkinci bir vergi de finansman bonolarının gelirlerinde %10 olan stopajı, %15'e çıkardılar. TL'si olan vatandaş faize koymak yerine bu bonolardan alıyordu. Şimdi onu da engellemeye çalışıyorlar. Beynine turp sıktığımın ekonomi idaresi bu finansman bonolarından kaçan adamların nereye gideceğini sanıyor? Döviz veya altın aldıracaklar zorla adamlara.
  5. Altın ve dövizdeki bu vergileri banka hesaplarından otomatik olarak kesebilirsiniz. Yüzde birlik vergi oranı hele dolar ve altın cinsinden kaçırılıcak kadar yüksek. Altın işi yapanlar bilir adamların karı binde bir, ikidir. Şimdi bu yüzde birlik vergiden kurtulmak hepsinin iştahını açar.


Net söylüyorum. Bu yüzde bir vergi altın ve dövizde tezgah altı satışları patlatır. Sevgili ileri zekalı bürokratlarım nah vergi alırsınız bu satışlardan. Beyninize limon sıksam limona yazık...


Halil İbrahim Bayrakçı