CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ AÇIKLAMASININ DOĞRU OKUNMASI

Sayın genel başkanın yapmış olduğu cumhurbaşkanlığı seçimi kararı ve bu karar içinde kullanılan cümleler tartışılmaya yorumlanmaya devam ediyor ve bu gidişle de devam edecek gibi.

Birincisi açık ve net olarak parti görüşü olarak "sayın Erdoğan aday olursa biz aday çıkarmayacağız " mealinde ifade edildi. Bunu açıklamaya ne demek istedi gibi şerh yapmaya gerek yok. Gayet açık gayet net. Sayın Cumhurbaşkanı aday olacaksa mhp tavrını ve yerini belli etti.

Gelelim daha 22 ay gibi siyaset için çok uzun sayılabilecek bir zaman varken bu açıklamalar niye yapıldı sorusuna?

Bu soruya iki farklı açıdan bakmak mümkün bu süreçte.

Birincisi gündemi belirleyen kişi olma düşüncesi. Bu düşünce kısmen de olsa şuan itibari ile başarılı sayılabilir. İki gündür siyasetin eksenini bu açıklamalar oluşturuyor.-Tabi bu işin sonunda cambaza bak çıkmazsa.-

Bu açıklamalar kinci ve en önlemli hamle ise milliyetçi ülkücü oyları kontrol altında tutmak istediğidir.

Nasıl olsa aday çıkarmayacak bir partinin tabanın başka mecralara kaymasını önlemek adına yapılmış bir hamle olarak görmemiz de mümkün bu açıklamaları.

Bana oy vermeyecekseniz başkasına da vermeyin algısı oluşturmak.

Açıklamanın yapıldığı saatten bu güne gerek sosyal medya gerekse özel görüşmelerde sayın genel başkanın ikinci hedefine ulaştığı söylenebilir. Çünkü ülkücü milliyetçi gruplar içerisinde sandığa gitmeme yönündeki eğilim hız kazanıyor bu açıklamadan sonra.

Kısacası genel başkan benim adayım şu kişidir derken geçmişte mhp'ye oy vermiş kitlenin tarafsız kalması da düşünülmüş.

"Ben sandığa gidip oy vermeyeceğim" diyen ülkücü milliyetçi kitle bu yöne itilip hedeflenen amaca hizmet etmiştir sayın genel başkan. Çünkü sandığa gitmeyen her oy aslında sandığa gitmeyenlerin oy vermeyi düşünmediği adrese örtülü destek olacaktır.

Işte sayın genel başkanın açıklamalarını bu yönüyle de düşünmek gerekiyor.

Yani kısaca oy vermeyecek kitle bu hamle ile bitaraf bırakılmak istenmiştir.

Yapılan açıklamayı birde bu yönüyle değerlendirmek gerekiyor galiba.


Doğan Ay