YANLIŞ AKIL YÜRÜTME 


"Bir aslanı bir kurdun uluması kadar ürküten başka bir ses yoktur.
Aslanın biri , bir gün bir eşeğe saldırmaya hazırlanırken kurt ulumaya başlar . Aslan da eşeği yemekten vazgeçip kaçar.
Aslanın horoz sesinden ürküp kaçması eşeği keyiflendirir . Kurt sesinden böylesine ürken bir aslan , eşek sesinden daha fazla korkar , diye düşünür.
Aslanın ardına takılır . Anırarak onu iyice korkutmak ister.
Aslan , aptal eşeğin anırarak kendini kovaladığını görünce , hemen geri döner ve onu bir hamlede parçalayıp işini bitirir."

Memlekette kendini kurt gibi görüp başkasının peşinden giden o kadar insan var ki. Sanki peşinden gittiği kendisini rahat bırakacak. Peşinden gittigi onu yemeyecek paramparça etmeyecek.

Yanlış akıl yürütmenin sonu hüsrandır.

Bugün bu yanlış akıl yürütmenin bedelini bir kaç yıl sonra öderiz.

Bugün yaşanılan bazı sıkıntıların (sosyal iktisadi kültürel…) temeli anap döneminde atılmıştı. Dinin içinin boşaltılması milliyetçilik karşıtı söylemler mezhep kışkırtıcılığı o günlerde temeli atılan bugün başımıza bela olan konulardan bazıları. Bir de bunun üstüne cemaatler tarikatler eklenince geldiğimiz noktayı daha net görebiliriz. Bu yozlaşmadan ve kültürel kötülükten haliyle siyaset kurumu da nasibini almış durumda. Bağnazca tutum sergileyen siyaset holiganları yarının Türkiye'sini değil günü kurtarma derdine düşmüşlerdir. Kendi zenginini oluşturma sevdası da o günlerden günümüze hediye…

Peki bu açmazdan nasıl kurtulacagiz?

Belli ki bu dertlerden yakın zamanda kurtulma gibi bir ihtimalimiz görünmüyor. Sıfırdan başlamalıyız. Yorulmadan bıkmadan mücadele etmeliyiz. Çocuklarımız için değil torunlarımız için kavga vermeliyiz artık.

Kurtlar yeniden meydana çıkmalı. Önce beyinlerde oluşturulan engelleri yıkmalı. Demokrasiyi iyi tanımlamalı ve özümsemeliyiz. Değerlerimize çağın gözü ile bakabilmeli ve bu çağa uygun düşünce tarzı geliştirilmeli. Sloganlardan ayrıştırıp somut veriler ile ülke gerçekleri gündeme getirilmeli.

Özellikle din ve milliyetçilik gibi değerlerimiz günlük politik hesaplardan arındırılmalı. Din din bezirgânlarının milliyetçilik milliyetçi görünümlü iki yüzlülerin elinden alınmalı ki iyiye güzele ulaşılsın.

Yoksa düne kadar kınadığımız ortadogu ülkelerine benzemeye çok az kaldı.

Son yirmi yıldır yanlış bir akıl ile yürüyoruz.

Yanlış akıl kurtları kuzu yaptı.

Yanlış akıl kullanan eşekler gibi çok bağırınca çok ilerlediğimizi düşündük.

Aklımızı kullanmak ve o aklı doğru kullanmak dileğiyle…

Doğan Ay