İdeallerimiz hayallerimiz beklentilerimiz hele sloganlarımız oldukça yüksek. Ümitlerimiz mermer gibi sağlam. Laf cambazlığında üstümüze yok. Bir günde istediğimiz yerde cuma namazı kılarız. İstediğimiz ülkeye kafa tutar anında haddini bildiririz.

Bu kadar güçlü ve bir o kadar da yüksek özgüvene sahibiz.
Lakin gelin görün ki herşeyimiz çok ucuz buna karşılık.

Siyasetiniz çok ucuz. Kimin ne söylediğinin bir önemi yok. Mutlaka bir bildiği vardır.
Neyi nerede nasıl yapacağımız konusunda pek kafa yormayız. Yıllarca aynı hikayeyi farklı versiyonlarda piyasaya sür yeter. Ne söylediğinizin bir önemi yok. Kimse sizi dinlemiyor merak etmeyin. Ucuz siyaset.
Ülkemizde bir referandumda olacak. Kaç kişi maddeleri okuyor dersiniz? Okumayı bırakalım kaç madde değişiyor diye bir anket yapmak gerek. Buna karşı meydanlarda ne konuşuyor siyasiler? Galiba evet/hayır hariç herşey var.

Ekonomi işsizlik terör var ama niçin evet/hayır yok.
Niçin?

Ucuz siyaset kar getiriyor. Bağırıp çağırma hakaret etme yüksek sesle hamaset yetiyor. Üstüne bir de " eyyy" eklediniz mi tamam.
Ucuz siyaset pirim yapıyor yıllardır.

Sanatımız da çok ucuz. Sanat hayatımız kes kopyala yapıştır üzerine kurulu. Sanatımız siyasi sloganlara hapsolmuş. Sanatın her alanı ucuz eserimsi yayınlar ile dolu. Tarihimizi dizilerden öğrenme ucuzluğu da sadece bize ait bir olgu.

Ürettiğimiz ürünler bile çok ucuz. Ürettiğimiz ürün yok denecek kadar az ama olsun. Ya işin hilesine kaçarız malzemeden çalarız ya da ucuz üreteceğiz derken işin....çıkarırız. Belki bundan dolayı çarşı pazar Çin malı dolu?

Nereden çıktı bu ucuzluk muhabbeti? Kerkik'te paçavralar her yere asılmışken " Darı unundan baklava, incir ağacından oklava, Barzani'den ise dost olmaz." gibi Barzaniyi tirtir titreten bir açıklama görünce insanın aklına ucuzluk siyaseti geliyor işte.

Demokrasimiz de ucuzluk standında. Kafamıza göre demokrasi. Sadece bana göre. Ben yaparsam demokrasi senin için yok.
Ucuzluk ve basitlik genlerimize işlemiş adeta.
Kandırmak ucuz. Kandırılmak ucuz.
Jet Fadılın peşinden gidip hâlâ onun yatırımları için kaynak olan bir toplumuz. Bu kadar basit ve ucuzluk pazarı başka hangi ülkede var ki?

Biat etmek ucuz okumamak ucuz yorum yapmamak ucuz.
Ucuz siyaset ucuz sanat ucuz kişilik…

Bu kadar ucuzluk içinde kalite bekliyoruz zor be arkadaşım hem de çok zor.
Zor olan düşünmek yorum yapmak eleştirmek ve karşı çıkabilmektedir. Bakın işte bunlar pahalı...


Doğan Ay