"Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır. Savunma hattı yoktur, savunma sathı vardır. O satıh bütün vatandır.

M. Kemal Atatürk

23 Ağustos 1921' de Sakarya Meydan Savaşı başladı. 26-30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz. Ve Hristiyan Batı dünyasının piyonu Yunan denize dökülmek için İzmir'e sürüldü.. 23 Ağustos' da Sakarya Meydan Savaşı başladığında Mustafa Kemal Atatürk, "Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır. Savunma hattı yoktur, savunma sathı vardır. O satıh bütün vatandır." sözüyle işgal altındaki ülkemizin, sadece bir kısmında oluşturulan bir savunma hattının yeterli olmayacağını, bütün vatanı içine alan bir savunma hattının gerekli olduğunu ifade etmiştir. Milli Mücadelenin başarıya ulaşmasını sağlayan hedefi ifade eden çok anlamlı bir sözdür. 

Selçuklu Sultanı Alparslan, 26 Ağustos 1071 Malazgirt savaşıyla Türkler'in Hristiyan toprakları üstünde güçlü bir dünya hakimiyetinin kapısını açmıştır. Türkler, Türk-İslam Medeniyeti'nin temsilcileri olarak muhteşem bir medeniyet inşa etmiştir.

Hristiyan Batı dünyası Anadolu'nun Türkler'in eline geçmesini hiçbir zaman hazmedememiş ve onlardan intikam almak istemiştir. Hristiyanlık tarihinin yüz karası olan Haçlı Seferleri bunun için başlatılmış, Anadolu insanın asırlarca kanı nehirler gibi akmış, kemikleri dağlar gibi yığılmıştır...

Batı Hristiyan dünyası 1071'den 1922 yılına kadar tam dokuz asır Türkler'e kılıç çekmiştir. Sultan Alparslan'ın kılıcını devralan Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milleti'nin topyekun savaşması sonucu Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurmuştur. 

Atatürk 13 Eylülde Polatlı'yı Yunan askerlerinden temizlemiştir. 13 Eylül' de Polatlı' da düzenlenen kurtuluş şenliklerine katılarak Sakarya Meydan Savaşı Anıtı ve müzesini ziyaret edilmelidir. Atatürk'ün Sakarya Savaşını idare ettiği Duatepe' ye giderek savaşın ne çetin şartlarda kazanıldığı muhakkak görülmelidir. Cumhuriyetin bu kadar kolay yok edilmek istendiği bu ortamda ziyaretler çok öğretici ve anlamlı olacaktır. Bilhassa gençler ve çocuklar muhakkak görmelidir.. 


Sevgi ve Saygıyla
Sevginaz Hamevioğlu