Görülmektedir ki milli ahlak kavramı öne çıkıyor bu açıklamada. Milli ahlak nedir? Sadece İslam esasları mıdır esas alınacak nokta? Yoksa Türk töresi de bu tanım içerisinde kendine yer bulmalı mıydı?

Ahlak, iyi (ya da doğru)/ kötü (ya da yanlış) arasındaki farklardan doğan isteklerimizi, düşüncelerimizi ve hareketlerimizi etkileyen davranışların algıların hepsine verilen isimdir. Burada "iyi", "kötü", "doğru" ve "yanlış" tanımı kime göre olacak sorusu gündeme geliyor?

Bu tanımı kim yapabilir? Bunlar, son derece göreceli kavramlardır. Yani kişiden kişiye toplumdan topluma farklılık gösteren kavramlar. Genel olarak hırsızlık suç sayılmasına rağmen eğer bu hırsızlığı kılıfına uydurursanız suç olmaktan kurtarabilirsiniz. Hatta kılıfına uydurulmuş hırsızlık ile toplum içinde mümtaz bir şahıs da olunabilir.

Bu durumda;
Ne iyidir?
Ne kötüdür?
Ne doğrudur?
Ne yanlıştır?

Veya kime göre bu hüküm verilecek? Milli Doktrin 9 Işık'ta ahlakçılık şöyle ifade ediliyor:

"Ahlâkçılıkla kastettiğimiz şey, her şeyden önce kişilerin ve toplumun milli ahlâk kurallarına bağlı olarak yetiştirilmesi ve milli ahlâk kurallarına bağlı olarak yaşaması ilkesidir. Bu sağlanmadıkça toplumumuzun kalkınması ve toplum içinde haksızlıkların önlenmesi, ıstırapların önlenmesi, kişilerin ve toplumun mutluluğunun sağlanması mümkün olamaz. Ahlâkçılık derken her şeyden önce milletimizin dini olan İslâmiyet esaslarını ve İslâm inançlarını bunun başlıca kaynağı olarak almaktayız."

Görülmektedir ki milli ahlak kavramı öne çıkıyor bu açıklamada. Milli ahlak nedir?
Sadece İslam esasları mıdır esas alınacak nokta? Yoksa Türk töresi de bu tanım içerisinde kendine yer bulmalı mıydı?

Kişiler ve toplum milli ahlak kurallarına göre nasıl yetiştirilmeli?
Velhasıl bir ahlak ve ahlakçılık var lakin tam olarak bunun ne olduğu ortada yok.
Bir insan inançsız olabilir. Peki bu insan ahlak kurallarına uymama gibi bir hakka sahip olabilir mi? Veya bunun tam tersi inanıyorum diyen birisi mutlaka iyi bir ahlak örneği midir?
Galiba iyi insan olmak bu işin en güzel çözümü. Dürüst ilkeli kişi hak ve hürriyetini gözeten insan ahlaklı insandır.

Toplumu oluşturan bireylerin bu çizgide buluşması değerleri yaşaması ve yaşatması gerekir ki ahlaklı bir yapı ortaya çıksın.

Aksi halde uyuşturucu satmaktan hüküm giymiş biri kahraman gibi karşılanmaya devam eder.

DOĞAN AY