"Evet, açıkça ördek demedin ama hava bulutlu dedin. 

Hava bulutlu olunca ne olur? Yağmur yağar.
Yağmur yağınca ne olur; su birikintisi...
Su birikintisinde de ördekler yüzer.

O halde havanın bulutlu olduğunu söylemekle, sen bana ördek dedin!"

Son günlerde tartışmalar tam fıkrada olduğu gibi.
Sen bana ne demek istedin?

Yok sen bana hain dedin yok sen yeni parti istedin. Sen genel merkezi eleştirdin muhalifsin. Sen konuştun sen yazdın sen sustun sen oturdun sen kalktın. Neredeyse nefes alırken ihanet içindesin demeye ramak kaldı.
Ne oluyor beyler hanımlar?

Ülküdaşım bir oyun oynanıyor uyuma artık. Elbette tartışalım fikrimizi düşüncemizi beyan edelim lakin her kelâmdan da bir farklı anlam çıkarmayalım. Eleştirelim ama küfür hakaret etmeyelim.
Gelin önce birbirimizi anlama yolunu deneyelim.
Hatta anlamayalım birbirimizi dinlemeyi deneyelim.

"En önemli kaygım genç kuşakların yazılanları konuşulanları yeterli ölçüde tartışmadan kabul etmesidir" diyen düşünür ne güzel ifade etmiş tartışmanın gerektiğini. Lakin biz tartışmıyoruz adeta birbirimize fütursuzca hücum ediyoruz.

İnsan terbiyesi öfkeliyken belli olur insan olan tartışırken bile saygısını korumasını bilmeli. Küfür ve hakaret tartışma değildir. Her söylenene karşı çıkmak veya her söyleneni doğru olarak kabul etmek şartlanmış bir ruh halini gösterir ki bu tiplerle tartışmaya değmez.

Bundan dolayı tartışma seviyeli ve edepli olursa güzel ve verimli olur. Bunun aksi tartışma sadece kör dövüşü olur ki bugün yaşadığımız görüntü de bu.

Bir kör dövüşü yaşıyoruz ne demek istedi kısır döngüsünde.
Aynı davaya inandığını söyleyen yıllarca aynı kaynaktan beslendiğini iddia eden insanların aralarındaki tartışmalara bakınca insan bunlar aynı çizgide nasıl bir araya gelmiş diye düşünüyor. Biz kiminle neyi tartışıyoruz iyi düşünmemiz gerek. "Bilenle tartışınız bilmeyenle tartışınız ama bildiğini sananla tartışmak ahmaklıktır" diyor Konfüçyüs.

Herşeyi bildiğini sanan birisiyle neyi tartışıp nereye ulaşacağız?
Sen bana bunu demek istedin diyerek başlayan hiç bir tartışma iyi bir sonuç getirmez.
Gerek sanal ortamda gerek günlük hayatta hele hele şu karmaşa ortamında tartışma azabını birbirimize yaşatmasak ne güzel olur.

Gelin tartışmayı fikir alış verişi şeklinde ortaya koyalım. Kayıkçı kavgası bize zarar verir.
Gelin sakin olalım. Kırmayalım gönülleri. Yıkmayalım köprüleri.

Doğan Ay