İSKANDİNAV MİTOLOJİSİ - 2

Loki bir gün Thor'un karısı Sif'in saçlarını keser, bunu duyan Thor, öfkeyle Loki'yi yakalar. Loki, Thor'un elinden kurtulmak için hatasını telafi etmek üzere el becerilerinde usta olan Cücelere gidip Sif için altından saçlar yaptırabileceğini söyler. Üstelik bu saçlar aynı gerçek saçlar gibi başından çıkarak uzayacaklardır. 

Loki söz verdiği gibi Eitri ve Brokk adındaki cücelere gider ve altından saçlar, Skidbladnir adında bir Drakkar ve bir de Gungnir adındaki mızrağı sipariş eder. Cüceler onun istediklerini yerine getirdiğinde Loki üç nesneyi de çok beğenir ve onlarla Eitri ustanın birbiri ile aynı derecede güzel üç nesne daha yapıp yapamayacağına dair kellesi üzerine bahse girer. Cüce kardeşler iddiayı kabul eder ve Eitri usta işe koyulur. 

İlk önce demirci ocağına bir yaban domuzu postu atar ve kardeşi Brokk'a durmasını söyleyene kadar körüklemesini söyler. Brokk körüklemeye başadığında Eitri dışarı çıkar, tam bu sırada içeriye giren bir sinek Brokk'un kolunu ısırır Brok, Eitri'ye ne olursa olsun körüklemeyi bırakmayacağını söylediğini hatırlayarak sineğe hiç aldırış etmez. Birazdan Eitri içeri gelir ve demirci ocağını açıp içinden ışıldayan tüyleri olan bir yaban domuzu çıkarır ve ardından ocağın içerisine bu kez biraz altın koyar ve Brokk'a tekrar körüklemesini söyleyerek gider. Brokk ocağı yeniden körüklemeye başladığında sinek tekrar gelir ve bu kez onu boynundan ısırır. Brokk yine hiç umursamadan körüklemeye devam eder zira en küçük bir hatası iddiayı kaybetmelerine sebep olacaktır. 

Eitri tekrar geldiğinde iyice körüklenmiş demirci ocağından Draupnir denilen daha önce de bahsettiğim altın yüzüğü çıkarır. Her dokuz gecede bir kendi ağırlığı kadar 9 yüzük doğuran bir yüzüktür bu. Ocağa girecek üçüncü nesne demirdir. Eitri demiri de ocağa bırakıp Brokk'tan yine körüklemesini ister ve yine çıkıp gider. Tekrar beliren sinek bu kez Brokk'un göz kapağını ısırıp kanatır, Brokk damlayan kanı silmek için bir anlığına körüğe asılmayı ihmal eder. Eitri üçüncü kez geri geldiğinde körükleme işinin ihmal edildiğini anlar ve Brokk'a kızar. Bu kez ocaktan mjolnir isimli çekici çıkarır bu çekiç fırlatıldığında sahibine geri dönebilecek kabiliyettedir ama az körüklendiği için sapı biraz kısa kalmıştır. Aslında sinek kılığında gelerek işi sabote etmeye çalışan aslında Loki'nin ta kendisidir… İki usta cüce ve Loki iddiayı kimin kazandığı konusunda ihtilafa düşünce cüceler meseleyi çözmek üzere tanrılara başvururlar. Odin, Thor ve Freyr onların arasında hakem olur Loki Gungnir denilen mızrağı Odin'e, altın saçları söz verdiği gibi Thor'a, gemiyi ise Freyr'e verir. Brokk ise yüzüğü Odin'e, yaban domuzunu Freyr'e, çekici ise Thor'a verir. Tanrılar tüm bu nesnelerin içerisinde en iyisinin çekiç olduğuna karar verir ve böylelikle Loki iddiayı kaybeder. Bahse girerken kellesini ortaya koyduğu için başı gidecektir. Diyet ödeyip serbest kalmak istese de Brokk bunu kabul etmez ve Loki oradan bir yolunu bulup kaçar. Onun ardına düşen Thor Loki'yi tekrar yakalayıp cücelere teslim eder. Brokk Loki'nin başını keseceği sırada Odin'buna karşı çıkar çünkü Loki'nin başı kesilde de konuşmaya devam edip gevezelik yapacağından korkar bu yüzden onun kafasını kesmek yerine ağzını dikerek cezalandırırlar.