Kuranda tahmini olarak 114 ayette 'İMAN/ İNANAN ve SALİH AMEL' işleyen sözü geçer. Allah 'İMAN EDEN/İNANAN ve SALİH AMEL' işleyenleri kurtuluşla müjdeler ve mağfiret/bağışlanma ile birlikte CENNETİ vaat eder. 

Kur'an'da ' SALİH AMEL ' in çoğunlukla imandan hemen sonra zikredilmesi, amelle imanın birlikte bulunmalarının gereğine işaret eder. Peki, ' SALİH AMEL ' ne demek. SALİH AMEL iyi, güzel faydalı iş demek. Salih amel sahibi insan, Allahın yarattığı insan, hayvan ve bitkilere iyi, güzel ve faydalı olmaktır. İSLAM itikadi, nazari, vicdani bir din değil aynı zamanda bir hayat dinidir. İslam, inanılan her iyi, güzel ve faydalı işin uygulamaya konulmasını ister. İSLAMDA İNANMAK VE İNANILAN ŞEYİ YAPMAK ESASTIR.

Allah ayetlerinde, 'İNANAN VE SALİH AMEL / İYİ, GÜZEL VE FAYDALI İŞLER YAPAN KURTULUR, BAĞIŞLANIR, CENNETE GİRER, BU DÜNYADA HELAL RIZIK VE GÜZEL BİR HAYATI BULUR, KÖTÜLÜKLERİ ÖRTÜLÜR, DÜZELTİLİR VE HATTA İYİLİKLERLE DEĞİŞTİRİLİR.' der.
Dünya hayatının hesabının görüleceği MAHŞER' DE Cehennemlik kulların, "Rabbimiz, gördük ve işittik. Şimdi bizi dünyaya geri gönder de SALİH AMELLER işleyelim, çünkü artık kesin olarak inandık." diyeceklerini ama onların bu isteklerinin kabul görmeyeceğinide açıklamıştır.
İslam dünyasının acınası halde bulunmasının en önemli sebeplerinden birisi İSLAMI AKIL, BİLGİ VE VİCDANDAN diğeride SALİH AMELDEN uzaklaştırmaktır. MÜSLÜMANIN önünde iki yol vardı. ' SALİHAD ve HASENAD'. Müslüman'lar yollarını HASENAD'dan ayırdılar. SALİHADI öne çıkarmak yerine HASENADI öne çıkardılar.!!!

SALİHAD kendini ön plana almadan başkaları için iyi ve güzel işler yapmaktır. HASENAD ise kendini geliştirmek için iyi ve güzel şeyler yapmaktır. Namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek, örtünmek haseni şeylerdir.

Kuran ' İNANAN VE HASENİ İŞLER yani İYİ, GÜZEL VE FAYDALI İŞLER YAPAN KURTULUR, BAĞIŞLANIR, CENNETE GİRER, HELAL RIZIK VE GÜZEL BİR HAYATI OLUR, KÖTÜLÜKLERİ ÖRTÜLÜR, DÜZELTİLİR HATTA İYİLİKLE DEĞİŞTİRİLİR..' der,

Kuran ' İNANAN VE SALİHA İŞLER YAPAN yani sadece NAMAZ KILAN, ORUÇ TUTAN, HACCA GİDEN, ÖRTÜNEN KURTULUR, BAĞIŞLANIR, CENNETE GİRER, HELAL RIZIK VE GÜZEL BİR HAYATI OLUR, KÖTÜLÜKLERİ ÖRTÜLÜR VE DÜZELTİLİR HATTA İYİLİKLERLE DEĞİŞTİRİLİR..' demez. 

Namaz kılmalı, oruç tutmalı, hacca gitmeliyiz fakat bunların hepsini kendimizi geliştirip başkalarına yararlı olmak için yapmalıyız. Allahın yarattığı tüm canlılar için bir iyi ve güzel işler yapmak tek kurtuluşumuzdur. 

Allahın istediği KAMİL İNSAN budur.  


Sevgi ve Saygıyla
Sevginaz HAMEVİOĞLU