Tarih: 20.03.2017

T.C. KÜLTÜR VE TURiZM BAKANLIĞI'NA;

Malumunuzdur ki, Sakarya Meydan Savaşı Polatlı ilçe sınırları içinde gerçekleşmiştir. Burada bir çok şehitler verilmiş, onların hatırasına bazı anıtlar inşa edilmiştir. 

Bunlardan birisi ilçe merkezinde ve Sakarya Şehitlik Anıtı olarak bilinen, savaşın 22 gündüz, 22 gece sürdüğünü işaret eden sütunların olduğu zirvedeki milli mücadele temsili heykelinin altında müzesi bulunan anıttır.

Diğeri yine ilçe merkezinde bulunan ve Sakarya Şehitlik Anıtı'nın bulunduğu tepenin hemen alt kısmında, Şehit Cüneyt SERTEL Sosyal Tesisi'nin çaprazındaki temsili mezarların bulunduğu Sakarya Şehitleri Anıtı'dır.
Polatlı'dan Eskişehir istikametine doğru giderken Üçpınar Mahallesi ile Çekirdeksiz Mahallesi arasında kalan Duatepe Anıtı; yine Eskişehir istikametine giderken "Karaboğaz" olarak bilinen bölgenin hemen solundaki tepede inşasına başlanılan ve bir türlü bitilemeyen Kartaltepe Mehmetçik Anıtı da bulunmaktadır. Ki buralar; savaşın bizzat yaşandığı, adeta gergin bir yayı andıran alanın belki de en önemli yerleridir.

Bizi müthiş rahatsız eden, size bu metni yazmaya zorlayan sebepler ise şunlardır:

1- Sakarya Şehitlik Anıtı'nın girişi çıkışı kontrolsüzdür ve kapısı ne zaman gitsek açıktır. Buranın girişinde evvelce askerler nöbet tutar, ziyaretçiler kontrollü ve kayıtlı bir şekilde geçiş yaparlardı. Aynı şekilde bu anıtın zirvesinde bulunan bir müzemiz vardı. Burada Sakarya Meydan Savaşı'ndan kalma savaş aletleri sergisi (toplar, tüfekler, kılıçlar, mermiler vs.) olmakla beraber, savaşın cereyan ettiği bölgeyle alakalı bazı fotoğraflar ve haritalar vardı.
Haritalar ve fotoğrafların bir kısmı müzede bulunuyor olsa da, bu sefer de müzenin kapısı kilitli bir şekilde durmaktadır.
Bu başıboşluğa, şehitler hatırasına saygısızlık yapılmasına acilen dur denilmelidir. Aksi halde bu anıtın olduğu Polatlı'ya hakim tepe, millî vicdan sahibi olmayan bazı yaratıkların işgaline (Kartaltepe de olduğu gibi) uğrayabilir.
Ayrıca, büyük sütunların başında bulunan büyük Türk Bayrağı rüzgârdan yıpranmış ve uçları yırtılmaya yüz tutmuştur.

2- Şehit Cüneyt SERTEL Sosyal Tesisi'nin hemen karşı çaprazında bulunan ve il il temsili şehit mezarlarının bulunduğu Sakarya Şehitleri Anıtı'nın da kapısı açık, kontrolsüzdür. Yine burası da bazı vicdansızların saldırısına açıktır, yine tahrip edilmesine fırsat verilmektedir! Bu anıtın bulunduğu yer ile de alakalı tedirginliğimiz bulunmaktadır.

3- Kartaltepe Anıtı'nın durumu, şahsî kanaatimiz odur ki tam bir hayalkırıklığıdır. Yönü batıya dönük devasa bir Mehmetçik Anıtı bulunmaktadır. Hemen az ötesinde "güya" müze olarak açılması plânlanan bir yarım inşaat durmaktadır. Heykelin yapımı 2007-2008'de tamamlanmış, fakat bir türlü bu tepede aldığımız duyumlara göre yetkililer arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle başkaca bir şey yapılamamıştır. Orada bir heykel ve inşaat halinde kalan müze resmen kaderine terk edilmiştir.
Burası da aynı şekilde sahipsiz, kontrolsüzdür ve her gidenin maalesef rahatlıkta görebileceği şekilde tepenin üstünde bira, rakı şişeleri sağa sola saçılmış durumdadır. İşte burası geceleri vicdansızlar tarafından işgal edilmiştir!... Buna kimler müsaade etmektedir? Burada resmen mazimize hakaret edilmektedir. Bu durum bizi müthiş derecede rahatsız etmektedir.

4- Duatepe Anıtı'nda bir takım çalışmalar yapıldığı için ziyarete kapalıdır. Bura ile alakalı bir ciddiyetsizlik gördüğümüzü pek söyleyemeyiz. Sadece zamanla bazı iyileştirmelerin yapılması gerektiği düşüncesine sahibiz. Zira, en son burada; sivil bir vatandaş bekçi olarak görevlendirilmiş, mümkün mertebe oraya sahip çıkmakta idi… Sonradan diğer anıtların durumuna düştü ise, tadilatta olduğundan haberimiz yok.

Bu bahsettiğimiz rahatsızlıkların yetkili birimlerce değerlendirilmesini, acilen gerekli tedbirlerin alınmasını ve Sakarya Meydan Savaşı'nda millî mukaddesatlarımız uğruna şehit olmuş canlara layık bir şekilde bahse konu olan anıtların tekrar yeniden tertibinin alınmasını, bir Türk evladı olarak bilgi ve ilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla,
Serhat KAHRAMAN