PARANOID ŞIZOFRENI

Türkçülük hareketinin yılmaz savunucusu bir doktor kardeşim göndermiş. Konu beni aşar. Aşağıdaki satırları ön şartsız okuyalım. Okuyup içine düştüğümüz genel başkan histeri nöbetini belki anlarız!

Herşeyi ben bilirim diyen bir anlayışının altında yatan tıbbi gerçek neymiş öğrenelim. Yalnız tek bir kişiye odaklamadan okumak gerek yazıyı. Olayı sadece siyasi partiler olarak da görmemek gerek. Toplumda bulunan bütün STK için geçerli bir teşhis aslında bu satırlar. Kişilik bölünmeleri yaşamak saldırgan bir tutum almak kendisine biat edenler dışında herkese hain gözüyle bakmak dün kara dediğine bugün ak demek için sadece çıkarlar ilişkisi gözüyle bakmanın yanlışlığını ne güzel ortaya koyuyor.

Paranoid Şizofreni

"Paranoid şizofreni, toplumda yaygın olarak görülen şizofreni türüdür. Bu hastaların dengeli görünen kişiliklerinin altında yatan sorunlarının anlaşılması oldukça güçtür. Dışarıya belirti vermeden tüm sorunlarını içlerinde yaşarlar. Bu kişiler incelendiklerinde yanılgılara sahip, paranoya sahibi, çoğunlukla halüsinasyon gören bireyler oldukları tespit edilmiştir. Görülen halüsinasyonlar görüntülü ya da sesli olabilir. Rahatsızlık kişilerde uzun süreli devam edebileceği gibi, aralıklarla yaşanabilir.

Paranoid şizofreni hastalarında görülen belirtiler nelerdir?

Kişilerde takip edildiğine dair düşünceler olması.

Bu dünyaya özel olarak gönderildiğine, özel bir görevinin olduğuna, kendisinin doğa üstü olduğuna dair inancın olması.

Kıskançlık duygusunun belirgin olması.

Kişilerin tehdit edici ya da emir verici sesler duyması.

Gerçekte olmayan kokuların ve tatların hissedilmesi.

Bir kişiye saplantı derecesinde bağlanma ve düşünsel bozuklukların yaşanması.

Gerçekte olmayan sanrılı düşünceleri, inançları başka kişilere söyleyerek, lider olma arzusu içinde olmak.

Görüşlerine ve kendisine karşı çıkan kişilere karşı öfke duymak, saldırgan hareketlerde bulunmak.

Kişilik bölünmeleri yaşamak, kendi kendine konuşmak."

Doğan Ay