İran ve Katarın kararları dünya doğal gaz piyasasını alt üst etti. ABD her zamanki senaryo' yu sahneye koydu ve Katarı " terörü destekleyen ülke" ilan etti. Ne büyük tesadüf!.. ABD' nin piyonları Yemeni kan gölüne çeviren Suudi Arabistan ve Mısır derhal harekete gecti..

Katar ve İran sorununda olduğu gibi Ortadoğu dahil dünyadaki tüm olaylar, ABD - İngiltere - İsrail ve Rusya' nin sebep olduğu her sorun doğrudan veyahut dolaylı olarak" ENERJİ" ile alakalıdır.

Tüm bu olaylar ABD - İngiltere - İsrail ile Rusya arasında süren ve birbirlerinin ekonomilerine petrol – doğal gaz rekabeti üzerinden yıkıcı darbe vurma amacı güden savaşla da bağlantılıdır. Kılıfı da "uluslararası terörizm, mezhep savaşları, etnik grup çatışmaları, özgürlükçüler, muhalifler". Hep aynı senaryo...

Biliyoruz ki siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri olaylar daima iç içedir. Anlamak için bütüne bakmak gerek..

ABD' nin varlığı doların varlığına, doların varlığı da dünyadaki parasal sistemin dolara endeksli olmasına ve vazgeçilmez enerji kaynağı olan petrolün dolarla satılmasına bağlıdır. Dolar günümüzde sadece kağıt para değil "petrodolar"dır. Gazdolar olma yolundadır.

Dünyada petrolün veya ikame bir enerji kaynağının (doğal gaz) "dolarla satılmasını tehdit edecek en küçük bir ihtimalin varlığı ABD için derhal tedbir alınması gereken çok büyük bir tehdittir!.."

Rusya ekonomi ise "..sahip olduğu doğal gaz satışından elde edeceği gelire, doğal gazın fiyatını istediği şekilde belirlemesine ve kendisine rakip olacak diğer büyük rezerv sahiplerini (İran ve KATAR) kontrolü altında tutmasına bağlıdır. Doğal gazın kendi kontrolü dışına çıkması Rusya için derhal tedbir alınması gereken çok büyük bir tehdittir!" 

Katar, Rusya'dan sonra dünyanın ikinci büyük tedarikçisi ve dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatcısı. İlk iki sırada Rusya ve ambargo altındaki İran var.

Dünyada doğal gaza talep büyüyor. Doğal gazın pazara arzı ve fiyatlaması ABD - İngiltere - İsrail ve Rusya için hayati önemde! Zamanında petrolde yaptıkları gibi doğal gaz üreticilerinin ( İran, Katar) üzerinde tam hakimiyet kurmaları gerekiyor! 

İran da Rusya ile ittifak halinde. Ciddi miktarda doğal gaz rezervi var ve sahip olduğu petrolü de dolar dışı para birimi ile satmak istiyor! Mart 2016'da Fransız Total şirketiyle anlaştı. ABD icin büyük tehdit oluşturuyor, yola gelmiyor!. 

"Rusya'nın zarar görmesi için doğal gaz ve petrolün fiyatının düşürülmesi gerekli. Bu yolla Rusya'nın geliri ciddi oranda azalacak. doğal gaz ve petrol fiyatlarındaki düşüş Rusya'yla uzun dönem doğal gaz alım anlaşması yapan ülkeleri de etkileyecek." Katar doğal gazı hem AB hem de Türkiye pazarı için alternatif olacaktır. 

Katar ABD' nin baskısı ile 2005 yılında zengin doğal gaz kaynaklarının bulunduğu " Kuzey sahasını" ( Kuzey sahası rezervlerinde İran' ında payı var.) geliştirme yasağı koymuştu. Ta ki " 3 Nisan 2017 yılına kadar " Rusya doğal gaz pazarında Katar'la sürekli olarak rekabet etmektense ortak olmayı seçti ve 2016 Aralıkta Rusya'nın devlet petrol şirketi Rosneft'in %19,5'lik hissesini içinde Katar devlet fonunun da olduğu bir konsorsiyuma 10,5 milyar Euro bedelle satıldı. Katar Rusya'nın sektördeki rakibi değil ortağı oldu!..

Rus doğal gazına alternatif olmak üzere Katar'dan bir doğal gaz boru hattıda planlandı. Hat Suriye – Türkiye üzerinden geçecek ve Avrupa'ya ulaşacaktı. doğal gazı satacak, alacak, boruyu döşeyecek ve döşetecek olan her ülke memnundu sadece ekonomisi ciddi tehdit altında olan Rusya tedirgindi!!!

Rusya Suriye ve Katar'dan geçecek boru hattını kabul etmediğini açıkladı. İran'da doğal gazının ülkesinden geçip Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşması için anlaşma yaptığını bildirdi. Bir anda doğal gaz boru hattı hayalleri suya düştü ve kardeş Esat "katil Eset" oldu!." Sonuç Suriye tarumar ediliyor...

Rusya diğer yandan konuyla ilgili tüm ülkelerle inanılmaz bir diplomasi trafiği yaptı. Bu hesapla bir Rus savaş uçağı feda edildi!. " Türkiye uçağı Suriye sınırında düşürdü. Uçağı düşürülen Rusya, Suriye'de ciddi tehdit altında olduğunu açıklayarak ilave üsler açtı ve inanılmaz bir askeri yığınak yapıyor!..

İran ve Katarın kararları dünya doğal gaz piyasasını alt üst etti. ABD her zamanki senaryo' yu sahneye koydu ve Katarı " terörü destekleyen ülke" ilan etti. Ne büyük tesadüf!.. ABD' nin piyonları Yemeni kan gölüne çeviren Suudi Arabistan ve Mısır derhal harekete gecti..

Demek ki yıllardır sürdürülen dış politika doktrinini " dünya değişti, artık farklı bir okuma yapmalıyız" safsatalarıyla bir kenara atamayız. Zira ne oyun nede oyuncular değişmiyor...


Sevgi ve Saygıyla
Sevginaz Hamevioğlu