Kavramlar tıpkı insanlar gibi doğar büyür ve zamanla işlevini yitirerek ölürler. Kavramlara yüklenilen anlamlar zaman içinde anlam kayması yaşayabileceği gibi anlamı genişleyebilir, daralabilir ya da itici hale gelebilir. Dolayısıyla dünya görüşünüz ya da projeleriniz ne kadar ideal olursa olsun o projeyi ifade etmede kullanacağınız kavramlar belirleyici olacaktır. Örneğin bugün "ideoloji" kelimesi bir grubun, sınıfın ya da zümrenin dünya görüşü iken toplum nezdinde çağrışımı despotizm, fanatizm ve militarizm kavramlarıyla iç içe girmiştir. Önemli olan tanımın doğru ya da yanlışlığı değil toplumda nasıl algılandığı gerçeğidir. Cumhurbaşkanının Amerika kıtasını Müslümanlar keşfetti." Sözünün doğruluğunu tartışmadan bazı kitlelerin nasıl algıladıklarını unutmayalım.

İYİ PARTİ her şeyiyle yepyeni bir parti olduğuna göre yıpranmamış, toplum nezdinde olumsuz çağrışımı olmayan birleştirici, bütünleştirici kavramlarla yeni bir dil ve üslup inşa etmek zorundadır. Bunun için sürekli vurgulamamız ve ortak dil oluşturmada kullanmamız gereken kavramları belirlemek zorundayız.

Türk milleti; toplumun tamamını kucaklayan, kuşatan kadim bir milletin sosyolojik aidiyetini ifade ediyor. Düşüncelerimizi temellendirirken sürekli atıfta bulunmalıyız. Burada en önemli faktör, Türk milletini oluşturan alt öbekleri ( cemaat, tarikat mezhep ve etnisite )öne çıkarma çabalarına hiçbir şekilde prim vermemeliyiz.

Türk devleti; Devlet: toplumun teşkilatlanmış en büyük organizasyonudur. Dolayısıyla Türk devleti 80 milyon vatandaşımızın teşkilatlanmış hali olup toplumsal düzeni içten ve dıştan koruyarak müreffeh bir toplum olmamızı sağlayan bir aygıttır.

Türk vatanı; Vatan: sınırları belirli bir toprak parçası üzerinde milletlerin egemence yaşadığı yerdir. Vatan sadece bir toprak parçası değildir Milletlerin acı tatlı hatıralarının, şehitlerinin, gazilerinin kültürünün yeşerdiği, damgasını vurduğu kutsal bir yurttur. Bu özelliği ile her ferdin kendini, tarihini, değerlerini, anılarını bulacağı en büyük ortak paydamızdır.

Milli birlik ve beraberlik; toplumların huzurlu mutlu müreffeh olmaları milli birlik ve beraberlik ülküsüyle bütünleşmeleri ile mümkündür.Sosyal ,ekonomik ve kültürel refahın yolu milli birlik ve beraberliğin sağlanmasından geçer. Türk milletinin milli birlik ve beraberliği duruşumuzun özünü oluşturmaktadır. 

Birey olma; Gerçek demokrasi ve modernitenin en önemli göstergesi insanların yığın halinden birey haline gelmeleridir. Birey kendi başına karar verebilen, özgür iradesiyle tercih yapabilen ve tavır koyabilen kişidir. Bu özelliği ile birey algı operasyonlarından etkilenmez, İYİ PARTİ, Cemaat, tarikat ya da aşiret gibi bireyi biate zorlayan, yığınlaştıran, istismar eden alanlara fırsat vermez. Birey olma aynı zamanda milletleşme sürecinin de ön koşuludur. Bu bağlamda bireysel özgürlüklerin alanını en süt seviyeye çıkarma her türlü bölücülüğün de panzehridir.

Demokrasi ve insan hakları; En çok başvurmamız gereken ve içselleştirmemiz gereken kavramlardan biri de demokrasi ve insan hakları kavramıdır. Bilim, felsefe, sanat ve her türlü yaratıcı düşünce ancak demokrasi içinde yeşerebilir. Yine insanca yaşayabilmenin mümkün olduğu bir sistem demokrasidir. O halde demokrasi standartlarını yükseltmek ve insan hakları çıtamızı en üst seviyeye çıkarmak en büyük ülkümüz olmalıdır.

Adalet: kaostan düzene geçişi sağlayan en önemli kavramdır. O halde yaşantımızda, söylemlerimizde ve uygulamalarımızda adalet kavramı yol göstericimiz davranışlarımızın sınırlarını belirleyici faktör olmalıdır.

Parlamenter sistem ve Cumhuriyet kazanımları; Parlamenter sistem, egemenliğin millette ait olmasını sağlayan ve her türlü dikta rejimlerine set çeken bir hükumet şeklidir. Dolayısıyla İYİ PARTİ iktidarında güçlendirilmiş parlamenter sisteme hemen geçilecektir. Cumhuriyetimizi, kurucularını ve temel felsefesini tartışmaya mahal vermeden bir hayat tarzı olarak kabul ediyoruz.

Daha da çoğaltacağımız bu ve benzeri kavramlarla toplumun tamamını kuşatan, bütünleştiren, birlik ve beraberliğimizi pekiştiren yeni  ve bütün toplumsal katmanları kuşatan bir dil kullanmalıyız. İtici, ötekileştirici ya da öyle bir algıyla hırpalanmış kavramlardan mutlaka uzak durmalıyız. Zira İYİ PARTİ adı gibi "İYİ" değerleri kişiliğinde, dilinde,üslubunda  ve davranışlarında göstermelidir ki farkı fark edilebilsin.