Peacemaker, sulh veya barış getiren ismini duyunca bir an insan güzel bir yemek, iyi bir içecek, sosyal ortamlarda paylaşılan bir şey olmalı gibi algılıyor. Ama hiç alakası yok. 

Amerikan Colt silah fabrikasının 1872 yılında ürettiği aşağıda resmi bulunan tabancaların lakabıdır peacemaker veya sulh getiren. 

Topunda bulunan peş peşe atılabilen 6 kurşunlu, .45 kalibre bu silahı herkes alabildiği için barış kendiliğinden geliyordu. Artık iri cüsseli, sayıca çok olmanın pek bir artısı kalmamıştı. Peacemaker'a sahipse bir kişi rahatlıkla kendisini savunabiliyordu. Barış geliyordu çünkü artık iki tarafda eşitti. Eşitti diyorum bu silahların bir diğer ismi ingilizce equalizer - eşitleyici. 

Adaletde tıpkı Colt tek hareketli 6 kurşunlu herkesin beline takabileceği silah gibi olmalı. Bütün muhataplar aynı silahla teçhiz edildiği zaman "barış" kendiliğinden gelir, eşitlik sağlanır. 


Türkiye'de ne yazık ki, taraflardan bir tanesi hukuk silahıyla donanmış, diğeri silahsız... Ne barış ne de eşitlik olmaz böyle bir ülkede. 


"Batıyı kazanan silah" bu ise hukuksuz batıyı da kazanamayız. Ancak birbirimizi üzer, incitir ve hatta yok ederiz...
Adaletin, hukukun herkesin kılıfındaki silah olduğu, eşitlikçi ve barış içinde bir Türkiye hayaliyle mücadeleye devam tek çaremizdir.


Halil Ibrahim Bayrakçı