Hikâye hepimizce malum. Yine de hatırlatalım.

Padişah vezirini yanına çağırıp sormuş:
-Söyle bakalım vezir efendi. Sence eğitim mi daha önemlidir, yoksa karakter mi?
Vezir hiç düşünmeden cevap vermiş:
-Elbette ki karakter daha önemlidir, padişahım.
Padişah eğitimin daha önemli olduğunu düşündüğü için vezirin bu cevabını beğenmemiş ama ona söylediğinin yanlış olduğunu bizzat gösterebileceğini düşündüğü için bir şey söylemeden huzurundan göndermiş. Sonra da adamları vasıtasıyla memleketin her yerine haber göndererek tellallara şu çağrıyı yaptırtmış.
-Duyduk duymadık demeyin! En iyi hayvan eğiticisine padişah yüz kese altın verecek. Yarışmaya katılmak isteyenler derhal başkente gitsin.Bunun üzerine her yerden hayvan yetiştiricileri saraya üşüşmüşler. Bunlar arasında yapılan bir yarışma sonucunda en iyi olanı padişahın huzuruna çıkarılmış.
Padişah hayvan eğiticisine sormuş:
-Bir kediye, tepsiyle servis yapmayı ne kadar zamanda öğretebilirsin?
-Altı ayda öğretirim padişahım.
Padişah adamı bir kediyi eğitip 6 ay sonra saraya getirmesi için serbest bırakmış. Altı ay dolunca adam padişahın karşısına çıkmış. Padişah heyecanla sormuş:
-Kediye servis yapmayı öğrettin mi?
-Öğrettim padişahım.
Bunun üzerine kedinin servis yapması padişah huzurunda denenmiş ve gerçekten de başarıyla servis yaptığı görülünce padişah sevinç içinde hemen saray erkanın toplanması emrini vermiş.
Saray erkanı toplanınca da kedi herkesin hayret dolu bakışları arasında elindeki tepsiyle çay servisi yapmaya başlamış. Kedi tam vezirin önüne gelince padişah alaycı bir ifadeyle vezire seslenmiş.
-Vezir efendi! Şimdi söyle bakalım, eğitim mi önemlidir karakter mi?
Vezir bu olaydan haberdar olduğundan toplantıya gelirken cebinde bir fare getirmiş. Padişahın sorusuna cevap vermeden önce cebindeki bu fareyi yere bırakmış. Kedi fareyi görür görmez tepsiyi yere fırlattığı gibi farenin peşinde koşmaya başlamış.
Bunu gören vezir kıs kıs gülerek padişaha cevap vermiş.
-Karakter daha önemlidir padişahım.

Karakter lazım kardeşim karakter. Diplomanızın bir önemi yok karakteriniz zayıfsa. Dünden beri karakter sınavı veriyor siyasetçilerin bazıları. Kim kiminle nerede ne haltlar karıştırdı belgeler ortada iken ahlak dersi vermeye kalkmak zavallılıktan başka bir şey değil. Adama demezler mi? Sen dün rahşan ecevit ile hükümet kurmadım mı? Sen dün bu chp ile ekmeleddin diye gezmedin mi? Unuttun mu muhterem bunları? Şimdi çıkıp siyasi düşüklükten bahsediyorsun? Niye zoruna mı gitti?

İnsanların siyasi tercihlerine saygı göstermeyi öğrenmediniz gitti. Sizin ittifak kurma hakkınız ne kadar doğal ve size gerekli ise rakiplerinizin de aynı hakkı olduğunu kabul etmek zorunuza niye gidiyor? Hele bir de fetocu demeniz yok mu? Kişilere bir şeyler söylemek için kendinize yakınınıza bir baksaniz…

Fetonun tv kanalları kapatılırken kimler demokrasi ayağı ile emniyet güçlerimizle karşı karşıya gelmişti hatırladınız mı?

Bırakın sağa sola sayaşmayı. Önce kendinize bakın.

Bir plânınız var mı? Yok.

Yarın için bir hayaliniz var mı? Yok.

Adayınız var mı? Yok.

Aday çıkartacak gücünüz var mı? Yok.

Vizyonunuz var mı? Yok.

Misyonunuz var mı? Yok.

Eee daha ne kardeşim? Ne istiyorsunuz siz?

Doğan Ay