İlişikte üç adet harita görüyorsunuz. Üstteki okullarımızda gösterilen harita. Ortadaki 70'li yıllarda ortaya çıkmış ancak nedense(!) kabul görmemiş harita. Alttaysa her iki haritanın kıyaslaması yer alıyor. Çocukluğumuzdan beri dünya haritası diye öğretilen haritaya gözden geçirelim:

  • Afrika; yüzölçümü 30.370.000 km² Rusya; yüzölçümü 17.100.000 km². Peki, nasıl oluyor da haritada Rusya Afrika'nın iki katı gibi görülüyor? 
  • Dünya'nın kuzeyindeki Grönland; yüzölçümü 2.166.000 km². Peki, nasıl oluyor da devasa bir kıta olan Afrika ile eşit büyüklükte gibi görülüyor? Neredeyse 15 kez küçük olmasına rağmen!
  • Kanada; yüzölçümü 9.985.000 km² Brezilya; yüzölçümü 8.516.000 km². Peki, arada yalnızca yaklaşık 1,5 milyon km² fark olmasına rağmen haritada nasıl oluyor da Kanada sanki Brezilya'nın iki katı gibi duruyor?
  • Türkiye; yüzölçümü 783.562 km². İskandinavya; yüzölçümü 928.057 km². Ülkemizin büyüklüğü İskandinav yarımadasına yakın olmasına rağmen haritada tek başına İsveç bile ülkemizin iki katı gibi duruyor.
  • Ülkemizi alıp Avrupa Kıtası'nın üzerine koysak Fransa'dan Romanya'ya kadar yani neredeyse batısından doğusuna kadar uzanabilir. Peki haritada nasıl oluyor da Avrupa'ya kıyasla nokta kadar duruyor?

Yanlış olduğu bilinen bu haritada neden ısrar ediliyor?

16. yüzyılın en önemli matematikçi ve haritacılarından olan Gerardus Mercator, Dünya'nın iki boyutlu haritasını çizme teklifi alır. Üç boyutlu gezegenimizi düz zemine iki boyutlu olarak indirgeyebilmek için gerekli hesaplamaları yapar ve haritacılıkta kullanılan 'Mercator Projeksiyonu' denklemini kurar. Haritasını buna göre çizer. Ne var ki kaşifler haritada bir tuhaflık olduğunu sezerler. Haritada küçük görülen yerlerin amiyane tabirle 'git, git bitmediğini' büyük görülen yerlerin ise 'bir adımda geçildiğini' fark ederler.

Ta ki 400 yıl sonrasına kadar. Yıl 1974. Alman bilim adamı Arno Peters'in, Antik çağlardaki kaşiflerin haritalarının bilinen dünya haritasından farklı olması garibine gider. "Hepsi yanılmış olamaz" diye düşünür ve kolları sıvar. Kısa sürede bilinen dünya haritasının önemli bir bölümünün yanlış olduğunu anlar.

Çalışmalarını dünya ile paylaşır. Peters'ın geliştirdiği Peters-Galls Projeksiyonu dünyanın en doğru haritası olarak kabul edilir. Hazırladığı haritalardan 80 milyon adet bastırır. Bir harita kitabı da bastırır. Ancak kitlelere bir türlü ulaşamaz. Dünya ortaya çıkan gerçeği görmezden gelir ve yalanda ısrar eder.

Masum bir bilimsel yanlış bugünün en önemli propaganda malzemelerinden biri olmuştur. Orta resimdeki haritayı incelerseniz Dünya'nın merkezinin Avrupa değil Kuzey Afrika olduğunu görürsünüz.

Kanada ABD'nin Kuzeyinde devasa bir ülke gibi duruyor. Ama gerçek boyutlarında dünyanın kuzeyine sıkışmış bir ülke görünümünde.

Kuzey Amerika Güney Amerika ile hemen hemen aynı hatta daha büyük bir kıta konumunda. Ancak gerçekte Güney Amerika, Kuzey Amerika'dan gözle görülür bir şekilde daha büyük.

İngiltere Mercator Projeksiyonu, İngiltere'yi Dünya'ya hakim bir noktaya konumlandırır. Gerçek dünya haritasında ise İngiltere Kuzey Denizi'nde sıradan bir ada gibi görünmekte.

Rusya Mercator Projeksiyonunda korkunç boyutlarda büyük görünüyor. Ama Gerçek dünya haritasında Asya'nın kuzeyinde bir çizgiden ibaret.

Sonuç olarak; egemen güçlerin dünya politikası haritada gösterilenle paralel gitmiyor mu? Sonuçlara baktığımızda ister propaganda olarak tanımlayalım istersek komplo teorisi diyelim, büyük bir kandırmacayla karşı karşıya olduğumuz yadsınamaz bir gerçek. Gerçek dünya haritasını uydularımızdan da yararlanarak Türkçe isimleriyle hazırlayıp kullanmalıyız..

Sevgi ve saygılarımla