Kayyuma devredilmişler ve Halk bankası gibi Genel başkan yardımcısı ABD'de tutuklu ve uluslararası gözetimde kamu şirketlerinin son üç aydaki borsa değerleme oranı maşallah %100'ün üzerinde.

Öncelikle hayatımda hiçbir zaman borsa istanbul'da yatırım yapmadığımı belirtmek isterim. SPK hali hazırdaki denetimsizlik faaliyetine devam ettiği, Borsa yönetimi kendisini komisyoncu addettiği müddetçe borsa istanbul'da asla yatırım yapmayacağım.

Yiğit Bulut'un uzmanlık (?) alanı, teknik analiz filan böyle şeyler ne bilirim ne anlarım. Borsa İstanbul'da yatırım yapmadığım, açıkçası ilgilenmediğim ve umrumda da olmadığı için detaylı ve sürekli bir bilgim de yoktur.

Gazetelerde AKP genel başkanı Erdoğan'ın "Borsa İstanbul neredeyse her gün yeni rekorlar kırıyor" demesine istinaden, yahu bu nasıl bir rekormuş? Bilmediğimiz şeyler mi var sorusuyla bir kaç saattir boğuştum.

Önce bu yükselişi açıklamaya çalışan bir kaç makale okudum. Temel iddiaları şunlardı:

1) Dünya'da likidite bolluğu var. Para koyacak yer bulamıyorlar. Borsa İstanbul'a da portföy yatırımı yapıyorlar. Zira, kârlılığını sürdürebileceğine inanılan büyük Türk tekellerinin hisseleri diğer ülkelerdeki benzerlerine göre ucuz bulunuyor.

2) Borsa İstanbul, Türk Lirasındaki 2013 yılından bu yana süren değer kaybını telafi etmeye çalışıyor. TL cinsinden hala çok ucuz. Bist 100 değil 108 bin, 180 bin olsa 2013 seviyesi anca yakalanır.

3) Başkanlık referandumundan sonra, AKP yönetimine ve Erdoğan'a güven tazelendi. İç ve dış yatırımcılar yatırım yapmaya doyamıyorlar. Bu izahatları en yetkili borsa uzmanlarından duyunca bir verilere bakayım dedim. Bu artış nereden kaynaklanmış. Bu açıklamaları veriler destekliyor mu?

(Bu arada dikkatinizi çekerim, borsa uzmanı diye nitelendirdim. Zira her iktisat fakültesi mezunu ekonomist sıfatını kazanamadığı gibi, geçimi borsada yapılan işlemlerden olan adamların inandırıcılığı da inanmak istediğiniz kadardır. Normal bir tezgahtardan fazla da güvenmemek lazım bu tiplere... )

Neyse, verileri kısa bir şekilde Bloomberg dataları üzerinden inceledim. Son 3 aylık veriler baz alınarak şirket bazlı tahliller yaptım.

İlk çeyrekte iddia edildiği gibi yüzde 5 büyünmüş ve bu büyümenin büyük bir kısmının ihracattan geldiği iddia edilmişse, ikinci çeyrekte borsanın büyük şirketlerine bu büyümenin de yansıması beklenir. Bakalım ne olmuş:
Son 3 ayda ilgili hisselerin değer artış oranları:

Arçelik: %10
Ford: %15
Tofaş:%6
Vestel beyaz eşya: %8
Vestel elektronik: -%2

***

THY: %44
KOZA: %139
KOZA ALTIN: %67
İPEK DOĞAN ENERJİ: %135
ASELSAN:%25
HALK Bankası: %27
Bist 100: %14

İhracat destekli dev sanayi devi şirketlerimizin son 3 aydaki performansı %9 civarındayken,

Kayyuma devredilmişler; THY gibi geçen sene 6,5 milyar TL'lik geçici vergi beyannamesinde zarar açıklama rekortmeni şirket; Halk bankası gibi Genel başkan yardımcısı ABD'de tutuklu ve uluslararası gözetimde kamu şirketlerinin son üç aydaki borsa değerleme oranı maşallah %100'ün üzerinde. 10 üzerinden 10 puan... Nasıl başarılı ve efektif bir kamu idaremiz varmış, dünyaya örnek olabilecek cinsten.

Ondan sonra Varlık Fonu ne yapıyor diye gel de şüphelenme? Mehmetçik vakfının 3 milyar TL'sinin akıbetini, gel de merak etme.

Borsadaki rekor büyümenin kaynağı ve hedefi sanırım büyük oranda aydınlatılmış durumdadır. Kırılan bir şey varsa rekor değil, milletin kasasıdır. Yüce Allah, başta borsa yatırımcılarımız olmak üzere hepimizin yardımcısı olsun...